15 °C
borús égbolt
2024. május 03., péntek
Tímea, Irma

Építsd be ezeket az életedbe, ha boldog és kiegyensúlyozott szeretnél lenni!

2022. február 19.
67.5821
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
Azzal talán már a legtöbbünk tisztában van, hogy a világ számos pontján, a kék zónának nevezett régiókban a legkiegyensúlyozottabb, legegészségesebb és a legboldogabb emberek élnek. A friss levegő, a mindennapi mozgás és az egészséges étkezés mellett a stressz, mint fogalom nem is ismert. A mai kapitalista társadalmunkban azonban szinte nagyon kevesen vagyunk képesek arra, hogy tudatossággal, önismerettel kontrollálni tudjuk a környezetünkben lezajló eseményeket és ezek hatását a testünkre és a lelkünkre egyaránt. Dan Buettner, aki arra tette fel az életét, hogy a hosszú élet titkát kutassa és tanulmányozza a kék régiókat, úgy véli, hogy vannak olyan szokások, amelyeket a blue zone-on túl is alkalmazhatunk, hogy javítsunk az életünk minőségén, mert működőképesek. Ezek közül 3-mat mi is megosztunk, amik által te magad is harmonikusabb életet élhetsz.


Ne sajnáld magadtól a pihenést!

A pihenésre szánt időből egyre kevesebb van, ma már egy betegség során sem adjuk meg sokszor magunknak azt a lehetőséget, hogy valóban kipihenjük azt. Megyünk tovább, dolgozunk tovább, mert azt gondoljuk, hogy akkor vagyunk igazán valakik és elismerhetőek, ha a gépezet szerves tagjaként nem ismerjük a megállni szót. Voltaképpen azonban senki sem azért született le a földre, hogy egy életen át robotoljon és minden egyes nap a napi megélhetésért harcoljon.

Gondolkodj előre, ami a jövődet illeti és dolgozz ki egy olyan tervet, ami hosszútávon lehetőséget ad számodra arra, hogy ne függj másoktól és bármikor nemet mondhass azokra a dolgokra, amik inkább csak elvesznek belőled, mintsem hozzád tennének. Mondd le azt a céges bulit, bátran mondj nemet az ismerősöd váratlan programjára, de akár a legjobb barátnődnek is megírhatod, hogy az adott hétvégét saját magadra szánnád! Hívd fel a lányod vagy az unokád és csapjatok inkább egy családi napot!

Építsd be ezeket az életedbe, ha boldog és kiegyensúlyozott szeretnél lenni! - 2. kép

Találd meg a saját ikigaid!

A japánok szerint az ikigai a lét értelme, az a dolog, amiért minden egyes nap érdemes felkelni és belevágni a napba. Mélyen nézz magadba és tedd fel a kérdést, ha semmi sem számítana, miért és kiért kelnél fel, mi az a mozgatórugó az életedben, ami erőt ad, amiből erőt merítesz, miközben vissza is adsz ebből másoknak. A kék zónákban készített kutatások is igazolták, hogy a kitűzött célok és az azokon való aktív dolgozás nagymértékben növelték az átlagéletkort. Tűzz ki terveket és mindig legyen "B" és "C" forgatókönyved is!

Építsd be ezeket az életedbe, ha boldog és kiegyensúlyozott szeretnél lenni! - 3. kép

Légy jelen a pillanatban!

A boldogság egyik nagyon erőteljes fokmérője a jelenlét. Nem lehetsz igazán gondtalan és kiegyensúlyozott, ha a napjaid, heteid, hónapjaid során a múltban élsz vagy esetlegesen a jövő ki nem taposott utcáinak a homályos irányai vezérelnek.

A jelenben való létezés a mai világ berendezkedése által még nehezebbé vált, a közösségi média, az internet mind-mind olyan eszközök, amelyek agresszívan, tudat alatt szippantanak be, figyelmet követelve, ami által aztán függőként igen nehezen is tudunk szabadulni. Ha a témát tekintve teljesen tanácstalan vagy, kezd ezt az utazásod azzal, hogy megismered a flow fogalmát és apránként kilépkedsz a komfortzónádból és a napi körforgásból!

Építsd be ezeket az életedbe, ha boldog és kiegyensúlyozott szeretnél lenni! - 4. kép

Az általunk adott tippekkel, reméljük, hogy sikerült némi iránymutatást adnunk. A kék zónában élőket biztosan sokan irigylik is, ám ebben a cikkben talán kirajzolódott az, hogy mindig tudunk lépéseket tenni akkor és ott, ahol éppen vagyunk. Legyünk következetesek és szánjunk időt magunkra, a gondolatainkra és hallgassunk a belső hangra, ami segít eligazodni ebben a zajos, ingerekkel teli világban! Lépjünk rá egy tudatosabb, kiegyensúlyozottabb életútra, ami sokkal mérvadóbbnak tartja a saját magunk érzéseit, mint a külvilág visszajelzéseit!
2 hozzászólás

EszterSzabadkai

2 éve, 4 hónapja és 17 napja

Tetszett a cikk. Hasznos és jó dolgokat írtatok.

válasz erre

Tekla

2 éve, 4 hónapja és 18 napja

Érdekes cikk volt ez. Főleg az ikigaid.

válasz erre