20 °C
borús égbolt
2024. március 29., péntek
Auguszta

Babavárás télen: 5+1 dolog, amire figyelj oda!

2016. november 20.
9.1031
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A babavárás és a terhesség nyilván nem évszakfüggő dolog, azonban minden időszaknak megvannak a maga veszélyei. Míg nyáron a nagy meleg, addig télen a megfázás és a betegségek lehetőségei, így nem árt több dolog miatt is odafigyelni, ha ilyenkor kerülnénk áldott állapotba. Az alábbiakban néhány ehhez kapcsolódó hasznos tanáccsal szeretnénk szolgálni nektek:


1. Figyelj a réteges öltözékre!

A téli időszakban az egyik legfontosabb szabály, hogy mindig öltözzünk fel rétegesen. Kevesen tudják, de a gyereket váró nők testhőmérséklete általában 2 fokkal magasabb, ergo könnyebben ki tudnak melegedni, mint normál esetben, szóval ezt szem előtt tartva öltözzünk be, mielőtt ki mennénk sétálni az amúgy friss téli levegőre.

Babavárás télen: 5+1 dolog, amire figyelj oda! - 2. kép

2. Vigyázz, hogy fel ne fázz!

A téli időszak sokakat azért tölt el rettegéssel, mert hajlamosak könnyebben felfázni. Amennyiben te is felfázós típus vagy, akkor erre nagyon figyelj oda, így ha eddig nem tetted, most itt az ideje a dupla zokninak, a harisnyának és egy bundás lábbeli beszerzésének, ami ráadásul a csúszós felületeken is megtapad. Még csak az hiányzik ugyanis, hogy a felfázás mellett esetleg csúnyán eless valahol.

3. Párásítsd a levegőt és védd a bőrödet!

A száraz levegő nagyon kellemetlen hatást gyakorolhat a terhes anyákra, hiszen a száraz levegő kiszáríthatja az orr nyálkahártyáját, amitől az könnyebben kiszáradhat és vérezhet. A terhes nők orra amúgy is könnyebben vérzik ilyenkor, szóval erre figyeljünk oda, mint ahogyan bőrünk védelmére is, noha ez nyilván inkább esztétika, a nőiesség megőrzésének egyik feltétele, semmint óvintézkedés.

Babavárás télen: 5+1 dolog, amire figyelj oda! - 3. kép


4. Tömjük magunkat vitaminokkal!

A téli terhesség során nagyon oda kell figyelni arra, hogy szervezetünk minden fontos vitaminból és ásványi anyagból elegendő mennyiséget tartalmazzon ahhoz, hogy a saját immunrendszerünk erős maradjon, illetve minden fontos tápanyagot meg tudjunk adni kisbabánk fejlődéséhez. Ne sajnáljuk a pénzt sok gyümölcsre és zöldségre, étkezzünk változatosan, hovatovább kérjünk extra vitamint az orvosunktól, ha szükségét érezzük.

5. Figyeljünk a higiéniára!

Bár a modern világban igyekszik mindenki odafigyelni az alapvető higiéniára, a téli időszakban a terhes nők számára ez még fontosabb, ezáltal például lényeges lesz gyakran kezet mosni, és ha szükséges, fertőtlenítőt is magunkkal vinni, ha tömegközlekedési eszközt használunk, vagy elmegyünk az orvoshoz. Ezek apróságok, de sokat segíthetnek egészségünk megőrzésének érdekében.

+1. Igyunk több folyadékot

Nemcsak nyáron, hanem a téli időszakban is rendkívül fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, ami azért is rendkívül fontos, mert hozzásegít a méregtelenítéshez. Aki képes meginni napi 2-3 liter vizet, az sokkal könnyebben elkerülheti a felfázást és a megfázást is, hiszen a bacilusok csak úgy menekülnek majd ki a szervezetéből.
3 hozzászólás

Kamilla

7 éve, 11 hónapja és 24 napja

Éppen most vagyok terhes az első babánkkal és még csak 4 hónapos vagyok, de az orvosom is mondta, hogy figyeljek oda és öltözzek rétegesen ne fázzak meg lehetőleg.

válasz erre

eperjam

7 éve, 11 hónapja és 24 napja

Télen nagyobb a kockázata annak, hogy megfázik az ember és az sosem jó egy terhes mamánál.

válasz erre

krisztike

7 éve, 11 hónapja és 25 napja

Télen fokozottan oda kell figyelni magunkra, ha terhesek vagyunk. Azért egy felfázás nem túl jó dolog.

válasz erre