2019. február 20., szerda • Aladár, Álmos

Baba etikett! Így viselkedj egy újszülött jelenlétében!

Brauny , 2018. január 27.
Egy kisbaba megszületése minden szülő számára az élet egyik legcsodálatosabb dolga, és sokaknak nem is annyira az első hetek megpróbáltatásai jelentik a legtöbb kellemetlenséget, hanem az első látogatók, akik gyakran nem is a közeli rokonságból érkeznek. Emiatt egyrészt nagyon nem vágyunk rájuk - hiszen van elég gondunk a kisbabával, nemhogy még a vendégekkel is bohóckodjunk - másrészt óriási kellemetlenséget is tudnak okozni nekünk és a gyereknek, ha nem ismerik az általános baba etikettet. Többen vannak, mint hinnénk! Nekik szól az alábbi pár jó tanács:
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Először is maradj csendben!

Ha babalátogatóba mész, akkor lehetőleg ne légkürttel, trombitával és ordibálva tedd ezt, hiszen nem kizárt, hogy egyetlen kiáltással tönkreteszünk egy órányi kemény munkát, amivel az anyuka vagy az apuka nehézségek árán elaltatta végre az apróságot. Látogatóban tehát akkor is suttogjunk, ha a szülők azt mondják, nyugodtan beszéljünk normál hangerővel, ez aranyszabály!

Baba etikett! Így viselkedj egy újszülött jelenlétében! - 2. kép

2. Ne tégy hirtelen mozdulatokat!

Ha a kisbabához vezetnek minket, vagy kihozzák közénk, nagyon fontos, hogy soha ne rohangáljunk, ne tegyünk hirtelen mozdulatokat - pláne, ha ébren van -, hiszen a kisbaba nagyon könnyen felébredhet, nagyon könnyen megijedhet, és olyan negatív hatást idézhetünk elő benne, amivel akár egy álmatlan éjszakát is okozhatunk a szülőnek. Gondolkodjunk, mielőtt cselekszünk!

3. Ne menj hozzá túl közel!

Ha a kisbabát meg is mutatják nekünk, fontos hogy soha ne menjünk hozzá túl közel, ne másszunk az arcába, hiszen a kicsinek még szinte nincs immunrendszere, ezáltal ha összeköpködjük az arcát vagy a kezét, könnyedén olyan baktériumok kerülhetnek a szervezetébe, ami csúnyán megbetegítheti őt, ez pedig egy ilyen korú babánál akár kórház is lehet a vége.

4. Ne fogdosd össze, pláne a kezét és az arcát!

A babától minden esetben tartsunk távolságot, és ne is fogdossuk össze, mert arra a szülők többsége nagyon harap. Pláne a kezét és az arcát ne tapogassuk, mert ezekre sok baktérium kerülhet így, és a fentiekben említett formában kórokozók kerülhetnek a szervezetébe.

Baba etikett! Így viselkedj egy újszülött jelenlétében! - 3. kép

5. Ne vedd fel, ha csak a szülő meg nem kérdezi!

Rengeteg olyan babalátogató van, aki abban a pillanatban felkapja a pár hónapos kis csecsemőt, amint a szülő előhozza. Ez azonban nemcsak illetlenség, hanem sok anyukánál és apukánál súlyos konfliktust is kiválthatunk vele, pláne abban az esetben, ha nem vagyunk közeli rokonok sem. A babát tehát csak akkor vegyük kézbe, ha ezt a szülők felajánlják!

+1. Villámlátogatás három hónap után!

A babalátogatás kapcsán a legtöbb kellemetlenséget gyakran az idézi elő, hogy az emberek nem tudják mikor illik és szabad egyáltalán látogatni egy újszülöttet. A közeli rokonok ugyan már az első hónapban is mehetnek, mindenki más azonban hagyjon időt fellélegezni és megerősödni a kis jövevénynek, ezáltal három hónapnál előbb ne menjünk a kisbabás családhoz, és látogatásunk legyen villámlátogatás - legfeljebb fél óra -, ez ugyanis most nem a legjobb alkalom az egész életünk kitárgyalásához és a pletykáláshoz.
 
2 hozzászólás

Linda • Polihisztor #2 • 1 éve, 1 hónapja és 23 napja

Valahogy kisbabák mellett olyan feszengve érzi magát az ember. Óvatoskodni kell.

krisztike • Überbrutál #1 • 1 éve, 1 hónapja és 24 napja

Nagyon óvatosan kell velük bánni.