12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Az édesapa alkoholfogyasztása is károsíthatja a magzatot

2014. február 24.
2.2161
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy friss dél-koreai kutatásból nemrégiben kiderült, hogy nem csak az édesanyának kell fokozatosan ügyelnie arra a terhesség előtt és alatt, hogy ne fogyasszon alkoholt, lévén az édesapa alkoholfogyasztása is befolyásolhatja a magzat fejlődését.

Mint ismert, amennyiben az édesanya a várandósság során többször is fogyaszt nagy mennyiségben alkoholt, akkor úgynevezett alkoholszindróma alakul ki a születendő csecsemőnél, aminek köszönhetően idegrendszere károsodik, testi és lelki fejlettsége pedig elmaradott lesz, ezáltal viselkedési és egyéb zavarai is kialakulhatnak a későbbiekben.

A dél-koreai kutatók azonban állatkísérletekkel bizonyították be, hogy az édesapa alkoholfogyasztása is hatással lehet a magzatra, igaz csak a megtermékenyítés előtt.

A vizsgálatokat egereken végezték el, amelyek során kísérleti állatok egy csoportjának párosodás előtt tömény alkoholt, míg egy másik csoportnak egyszerű sóoldatot adtak.

Az eredmények több megdönthetetlen bizonyítékot is bemutattak arra vonatkozólag, hogy a hímnemű egyed alkoholfogyasztása jelentős mértékben befolyásolta - méghozzá közvetlen módon - a magzat fejlődését, így nem csak a magzat szervei, hanem agya is rendellenesen fejlődött, ha a megtermékenyítés előtt az apaállat alkoholt fogyasztott.