25 °Cszórványos felhőzet
2020. július 09., csütörtök • Lukrécia

Az apás szülés előnyei és hátrányai: jól gondoljátok meg!

Brauny , 2019. július 28.
A szülés évszázadokon, sőt évezredeken át a nők privát élménye volt, egyfajta szertartás, amit nem zavarhattak meg a férfiak. Az utóbbi néhány évben azonban egyre gyakoribbá vált az apás szülés, ami a modern kor egyik negatív vívmánya, hiszen közös élménnyé teszi az utód világra hozatalát, aminek kétségtelenül vannak előnyei, azonban véleményünk szerint sokkal súlyosabb hátrányai. Ha tehát erre vállalkoztok, jól gondoljátok meg a dolgot, mi most megpróbálunk objektíven felállítani pro- és kontra érveket a dolog mellett és ellen!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 Az apás szülés előnyei és hátrányai: jól gondoljátok meg! - 2. kép

Előnyök:

Az első pillanatoktól kezdve látja a gyereket az apa

Sokan úgy vélik, hogy a gyermekek azért kötődnek annyira az anyához, mert őket érzik magukhoz közel először a világon. Ez nyilván súlyos tévedés, ugyanakkor sok apának fontos, hogy már néhány perces korában a kezeiben tartsa az újszülöttet. Ezen a téren az apás szülést valóban érdemes bevállalni.

Az apa támogatást ad a nőnek

Már amennyiben szüksége van rá! Rengeteg nőt ugyanis csak idegesít a szülőszobán az apuka jelenléte és fontoskodása, még a bátorító szavak is rosszul sülhetnek el, ezáltal könnyedén inkább visszájára sülhet el a dolog, és súlyos veszekedésbe torkolhat az egész, tehát a szülés mindkét félben negatív élményként csapódik majd le.

Növeli az apaszerepet

Manapság az apák is egyre fontosabb szerepet vállalnak a család összetartásában, és bár soha nem szabad elfelejteni, hogy ki valójában a családfő, ugyanakkor a szülőszobán tovább erősítheti ezt a szerepet. Már amennyiben képes apaként és férfiként viselkedni, tehát lelkileg támogatni a vajúdó párját, és nem megnehezíteni a dolgát.

Az apás szülés előnyei és hátrányai: jól gondoljátok meg! - 3. kép

Hátrányok:

Az apuka egy életre kiábrándulhat az anyukából

Legalábbis szexuálisan. Ha ugyanis látja, hogy honnan érkezik a baba, és milyen állapotok uralkodnak ott, ahol korábban a gyönyör forrását találta, az egy életre nyomot hagyhat a szexuális életen, ezáltal előfordulhat, hogy soha többé nem tud már nőként tekinteni a párjára, de a vonzalom szinte biztosan elveszik.

Az anyuka is kiábrándulhat az apából

Már amennyiben az apuka nem tud megfelelően viselkedni a szülőszobán. Túlzott aggódás, ájulás, kiabálás, sírás vagy éppen a személyzet munkájának megkérdőjelezése nem éppen azt a viselkedési formát jelenti, amit elvárhat egy anyuka az apa részéről. Ha tehát fennáll ennek a veszélye, inkább ne engedjük be az apát a szülőszobára.

Feldolgozhatatlan élményeket adhat egy szülés

Bár a világ legtermészetesebb dolga világra hozni egy gyermeket, azonban mégis olyan látvány kapcsolódik a folyamathoz, méghozzá olyan élmények társaságában, melyek mentálisan is sokkolhatják az apát. A sok vér, a mázas kisbaba, a méhlepény, a köldökzsinór, és mindehhez ráadásul még szagok is társulhatnak, melyek tovább nehezítik a látvány feldolgozását. Biztos, hogy ezt az apuka látni akarja?
 
1 hozzászólás

csillucs • Nagymester #1 • 1 éve, 10 napja

Jó az apás szülés csak akkor menjen ki ha komplikációk lépnek fel. Egy ilyen pillanatot ketten kell megélni.