-3 °Cenyhe havazás
2021. január 19., kedd • Sára, Mária

Álmokkal átszőtt parajdi sópárnák - Interjú a Nituska design tervezőjével

Szofi Kakuk , 2020. december 05.
Juhászné Kiss Anita Debrecenben él a családjával. A gyermeknevelés mellett jut ideje alkotni is, aminek eredményeként pár évvel ezelőtt a saját vállalkozását is sikeresen elindította. Anita, a pályáját tekintve hosszú utat járt be, dolgozott az újságírás területén, foglalkozott betegekkel, a művészeti vonalnál maradva pedig, egy galériában is megfordult. A kreatív önkifejeződésben édesanyja inspirálta, ő volt az, aki megtanította arra, hogy az apróságokban van az igazi boldogság, így nem kellenek méregdrága ajándékok ahhoz, hogy örömet szerezzünk egy másik embernek. A Nituska design születéséről, az álmokkal átszőtt gyermektextíliákról és az egyéni törekvésekről beszélgettünk magával a tervezővel.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Honnan jött a márkanév? Miért elsősorban a gyermektextíliák világa fogott meg?

A márkanév a nevemből született. A Nita név még középiskolás koromban ragadt rám, ezt akartam egy új email címhez is használni és mivel foglalt volt az első névötletem, ezért megszületett a Nituska. Ez a név végül teljesen eggyé vált velem és így lett a márkanevem is. A Nituska elindulását nagyban meghatározta az, hogy időközben édesanya lettem és szerettem volna valami kreatív munkát csinálni az anyaság mellett. A varrás szeretete édesanyámtól jött, amit végül annyira megszerettem, hogy ruhaipari szakközépiskolában végeztem. A gyermektextíliák felé pedig azért fordultam, mert a saját gyermekeimnek is örömet szerettem volna szerezni.

Mikor döntöttél úgy, hogy saját vállalkozást indítasz? Mennyire volt tiszta az út, amíg újra visszataláltál a varrás szeretetéhez?

Az út nem volt tiszta, hiszen egyáltalán nem érdekelt a varrás a húszas éveim végéig. A tanítóképző főiskola mellett a debreceni Medgyessy Teremben dolgoztam, ami a város legkeresettebb galériája volt akkoriban. A tulajdonos házaspár olyan szemléletet adott nekünk akkor, amelyből ma is táplálkozom. Mire is gondolok? A kitartásra, az emberekhez való hozzáállásra, az önzetlenségre, a munkánk iráni elkötelezettségre. Ezután a szociális szférában helyezkedtem el, ahol egy másfajta réteget ismertem meg. Beleláttam a mélyszegénységben, illetve a szenvedélybetegségben élők életében. Nagyon szerettem és sokat tanultam az ő élethelyzeteikből is. Sokat kaptam ezektől ez éveimtől. Rengeteg szeretetet és persze csalódást is. A segítő szakmák szerintem a legnehezebb szakmák egyike, mégsem értékeli a munkájukat kellően a társadalom. A karrierista évek után családot alapítottam és ismét feljött bennem az a belső érzés, hogy szeretnék alkotni, így indult el a vállalkozásom is.

Álmokkal átszőtt parajdi sópárnák - Interjú a Nituska design tervezőjével - 2. képHárom gyermek mellett, hogyan dolgozol? Mennyire nehéz menedzselni az időd anyaként és üzletasszonyként?

Kezdetben ez egy nagyon precíz időmenedzselést kívánt, ma már szerencsére mindhárom gyermekem nagy, így az évek múltával egyre könnyebbé vált az is, hogy el tudjam választani a munkát és a magánéletet. Az esték és a hétvégék minden esetben a családomé, ilyenkor nem szoktam dolgozni, csak nagyon ritka esetben. Az idő múlásával szerencsére ők is adaptálódtak a helyzethez és ma már nagyon büszkék rám a márka miatt.

Milyen anyagokkal dolgozol és honnan jött a parajdi sóval töltött párnák ötlete?

Az anyagok tekintetében nagyon válogatós vagyok, ezért már a Nituska megszületésekor tudtam, hogy olyan anyag mellett szeretnék levoksolni, ami természetes. A gyermekek miatt pedig ez nem is lehetett kérdés. Végül a 100% pamut anyagok váltak be, amelyekből számos mintán át ki tudom szolgálni a legkisebbek igényeit is.

Néhány évvel ezelőtt voltunk a Parajdi Sóbányában, ami elvarázsolta az egész családot. Ott fogalmazódott meg bennem az, hogy szeretném ötvözi ezt az anyagot az én ötleteimmel és bevinni minél több gyermek szobájába dekorként és használati tárgyként egyaránt. Így születtek meg a csepp és a felhő formájú kispárnák is.

Álmokkal átszőtt parajdi sópárnák - Interjú a Nituska design tervezőjével - 3. képMire jó a parajdi só és hogyan kell alkalmazni, hogy a lehető legjobb hatást fejtse ki?

A parajdi sópárnáim csak és kizárólag természetes parajdi kristálysóból készülnek. Ezek 84 féle ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaznak, ráadásul olyan szerkezetben, amely hatékonyan képes támogatni szervezetünk öngyógyító mechanizmusait is. Melegen használva körülbelül 20 percen keresztül kell melegíteni a sütőben 50-60 fokon, ezután lehet is a kezelendő felületre tenni. Annak érdekében, hogy a vászonanyag ne égjen meg, lehetőleg hőálló edényben melegítsük. A sópárna kispárnaként is alkalmazható. Alvás közben a testhőmérséklet hatására aktiválódnak a párnában található sóionok, melyek jótékonyan hatnak a nyálkahártyára, miközben nyugtatják azt, ezáltal csökkentve a megfázásos vagy allergiás köhögési ingert. Egy ilyen párnával történő alvás különösen ajánlott és jótékony hatású asztmatikus, allergiás, felsőlégúti megbetegedések, náthás panaszok esetén. A hatására nyugodtabban alszunk éjszaka, miközben természetes úton segíti a gyógyulásunkat is.

Mi volt a legmeghatározóbb élményed eddig a Nituska által?

Nem tudnék egyet sem kiemelni. Rengeteget tanultam az évek alatt a márkám által. Számos új ismeretségem lett és boldog vagyok, hogy több korosztályt is meg tudok szólítani a termékeimmel. Sokat tanultam magamról, a hibáimról, hiányosságaimról. Arról, hogy harcolni kell az álmainkért akkor is, amikor mélyponton vagyunk. A Nituska nekem a negyedik gyermekem.

Álmokkal átszőtt parajdi sópárnák - Interjú a Nituska design tervezőjével - 4. képMi alapján alakítod a termékpalettád? Mennyire engeded szabadjára a fantáziád az egyedi kérések során?

A termékek esetében mindig próbálok reflektálni a mai trendekre, de összességében a saját kis álomvilágom és a gyermekeim inspirálnak. Az egyik legkelendőbb termékem a felhős sópárnák, de ma már számos más termékkategórát is kialakítottam, így az egészen kicsik mellett a nagyobbak is találhatnak olyan párnát vagy egyéb terméket, ami közel áll hozzájuk és segíti őket a mindennapokban.

Milyen jövőbeli tervek vannak készülőben?

Idén nyitott meg a saját webshopom, aminek a fejlesztésébe mindenképpen szeretnék több időt fektetni. Fontos számomra, hogy felhasználóbarát felületet tudjak nyújtani, hogy a vásárlóim élvezzék minden egyes folyamatát annak, ami a Nituskához köti őket. Szeretnék új termékeket is és a közösségem építésén is sokat akarok dolgozni.
 
2 hozzászólás

Edit90 • Überbrutál #2 • 1 hónapja, 2 hete

Jártunk pár éve erdélyben és mi is vettünk parajdon sópárnát, azóta is szoktam használni főleg a derekamra, bár én mikróban szoktam felmelegíteni de ezt a sütős dolgot ki fogom próbálni. Lehet úgy tartósabb lesz a hő.

Minoni • Nagymester #1 • 1 hónapja, 2 hete és 1 napja

Nem hallottam még róla, de tök jó pofa dolgokat csinál.