2019. szeptember 22., vasárnap • Móric

A fényvédelem fontossága a gyerekek esetében

Szofi Kakuk , 2019. június 29.
A megfelelő fényvédelemre egész évben érdemes odafigyelni, de nyáron, a fokozott UV sugárzás miatt, szinte kötelező napi szinten felkennünk magunkra a napvédő krémünket. A kisbabákra és a kisgyermekekre ez különösen igaz, hiszen az ő bőrük eleve vékonyabb, mint egy felnőttnek és sokkal inkább érzékennyé válhatnak a Nap káros sugaraira. A fényvédő napi használatának a beiktatása azonban, hagy némi kivetnivalót maga után, még akkor is, ha a gyermek nyitott és nem ellenkezik a fehér, tejszerű krém láttán.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


A napsugarak káros sugarai jelen esetben 3 fő csoportba sorakoztathatóak fel, ezek közül a legismertebb az UVB és az UVA faktor. Az UVB sugarak felelősek a bőrünk leégéséért, az UVA faktor pedig, a bőrrákért és a felgyorsult bőröregedésért. A napozástól a gyermekeket fokozottan védeni kell és érdemes már egészen kicsiként is rávezetni a csemetéket arra, hogy a fényvédő krém használata természetes dolog és a mindennapi bőrápolási rutinunk részét kell, hogy képezze.

A fényvédelem fontossága a gyerekek esetében - 2. kép

Fényvédelem, az újszülöttek esetében

Az újszülött babák bőre még annyira fejletlen, hogy a legjobb döntés az, ha fél éves korig nem visszük a babákat Napra, főleg nem huzamosabb időre. Nyilván, ezt sem lehet minden esetben elkerülni, hiszen egy-egy séta a friss levegőn mindenképpen be fog csúszni a napi rutin közé. A kisbabák bőrén fél éves korig azonban, nem ajánlott fényvédő krém alkalmazása, ugyanis a babák bőre még ebben az időszakban annyira fejletlen, érzékeny, hogy a krémekben lévő hatóanyagok felszívódása nem a legmegfelelőbb a szervezetük számára. Ilyenkor az egész testet elfedő ruhadarabokkal, kalapokkal vagy a nyári hónapokban UV sugarakat is szűrő ruhába érdemes beöltöztetni a piciket.

A fényvédelem fontossága a gyerekek esetében - 3. kép

6 hónap után

Amikor a kisbabák elérték a féléves kort, akkor lehet próbálkozni olyan kímélő összetételű krémekkel, amelyek rásegíthetnek a ruha és az egyéb kiegészítők napvédő hatásaira. A babák bőre érzékeny, így minden esetben a fizikai szűrőkkel ellátott változatokat emeljük le a polcokról. A fő szempont az, hogy a használni kívánt krém ne okozzon irritációt és a megfelelő védelmet nyújtsa a babáknak. Az SPF értéknek (Sun Protecting Factor), el kell érnie a minimum 30-as skálát, ami azt jelenti, hogy az elvi mennyiség felvitelekor a káros sugarak 96,6% lesz kiszűrve a krém által, azonban a kisbabák esetében érdemesebb a legmagasabb faktorszámot kiválasztani. Az SPF 50 tartalmú krémek között is nagy különbségek vannak, ahol a PPD arány és az UVA szűrő is döntő lehet. A kisgyermekek esetében érdemes azok között a dermokozmetikai krémek között válogatni, ahol az összetétel mellett az UVB és UVA arány is fel van tüntetve. A fizikai szűrő preferálása mellett, az irritáló összetevőket is mellőzni kell a megvásárolt termékből, hiszen az alkohol és a parfüm plusz kockázatot jelent a pici babák esetében.

A fényvédelem fontossága a gyerekek esetében - 4. kép

Nagyobb gyermekek esetében

Abban az esetben, ha a gyermekünk már elért egy bizonyos kort, vegyünk példának egy 8 éves kislányt, akkor a nyári melegben, a tengerparton és egy hosszabb szabadban töltött időszakban ajánlott a kémiai szűrős krémek használata is, ugyanis ezek felszívódnak a bőrbe és úgy alakítják át a káros sugarakat, ellentétben a fizikai változatokkal, amelyek visszaverik a sugarakat. A kémiai fényvédők jobb esetben nem hagynak maguk után fehér réteget és vastagon felkenve 2 óránként elég felfrissíteni a bőrünket ilyen formában és egy újabb adag krémet felapplikálnunk rá. A kémiai szűrök praktikusabbak és nagyobb védelmet jelenthetnek, hiszen nemcsak bőrfelszíni védelmet ad.

A fényvédelem fontossága a gyerekek esetében - 5. kép

Kisgyermekeknél a fényvédelemmel kapcsolatos tudatosságot jó idejekorán elültetni, mindemellett persze, a szülői ráhatás is sokat tud segíteni abban, hogy a gyermekünk szívesen kenegesse magát napi szinten és ne csak a nyaralás során. A piacon számos alternatíva közül lehet válogatni, amik arra hivatottak, hogy a fényvédő krémek használata is játék legyen a gyermekek számára, így születtek meg a habkrém állagú változatok is, amik játszva mutatják meg a tudatos bőrápolás alappilléreit már kisgyermekkorban is.
 
1 hozzászólás

Sonci • Messiás #1 • 2 hónapja, 3 hete és 6 napja

Sajnos pont anyukámnál látom, hogy például ő sosem kente magát naptejjel és a háta teli van pigmentfoltokkal a sok leégés miatt.