13 °Cköd
2020. szeptember 29., kedd • Mihály

A kismamák sajtfogyasztása pozitív hatással van a babák fogaira

Brauny , 2013. november 11.
Japán tudósok bebizonyították, hogy a terhesség közbeni sajtfogyasztás rendkívül pozitívan befolyásolja a babák fogzását, illetőleg fogaik épségét. Tanaka Keiko professzor vezetésével a felállított kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a kismamák táplálkozási szokásai összefüggésben állnak-e a kisbabák fogainak romlásával.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Japánban a terhesség alatt kötelező a különféle kalciumkészítmények alkalmazása a terhesség alatt, azonban a legfrissebb kutatás szerint a táplálékkiegészítőknél sokkal hatékonyabb, ha a tejből és a tejtermékekből származó kalcium épül be a szervezetbe. A tanulmány során a tudósok 1000 terhes nőt vizsgáltak a terhesség időszakában, elsősorban a táplálkozási és az életmódbeli változásokra koncentrálva. Mivel a kutatócsoport célirányosan vizsgálódott, ezért végül csak 318 gyermek fogait vizsgálták meg alaposabban, általánosságban a 41. és az 50. hónap során.


A kismamák sajtfogyasztása pozitív hatással van a babák fogaira - 2. kép

A kutatás egyértelműen bebizonyította, hogy azoknak a gyermekeknek sokkal egészségesebbek voltak és kevésbé szuvasodtak a fogaik, akiknek anyjuk a terhesség során sok tejterméket, de különösen sajtot fogyasztott. A sajtfogyasztással kapcsolatban a professzorok megállapították, hogy nem csak az egészségesen kifejlődő fogakra volt hatással, hanem arra is, hogy a gyermekeknek a későbbiekben lényegesen ritkábban romlott a foguk azon társaikhoz mérten, akiknek édesanyjuk nem fogyasztott nagy mennyiségű sajtot a terhesség ideje alatt. A kutatók egyelőre még nem tudtak pontos magyarázattal szolgálni a megfigyelt eredményekkel kapcsolatban, így a jövőben tovább folytatják a kísérleteket.
 
2 hozzászólás

marco • Hiperaktív #2 • 7 éve, 5 hónapja és 21 napja

Az a fej a gyereknek!

Gizus • Überbrutál #1 • 7 éve, 5 hónapja és 21 napja

Én imádom a sajtokat, de a terhességem alatt nem ettem több sajtot mint amennyit általában eszek.