13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

A kismama vérnyomása a gyermek értelmi képességeire is hatással van

2013. december 27.
2.1821
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A magas vérnyomással is meg kell küzdeniük a jövőben a kismamáknak, egy friss tanulmányból ugyanis kiderült, hogy amennyiben a várandós anyuka magas vérnyomástól szenved, úgy a későbbiekben a gyermekek fizethetik meg ennek az árát, felnőttként ugyanis ezzel összefüggésben hamarabb romlásnak indulhat mentális képességük.


A finn kutatás négyszáz olyan férfi adatait elemezte, akik 1934 és 1944 között születtek. A gyakorlat és az adatok bebizonyították, hogy azoknak a pácienseknek, akiknek édesanyjuk magas vérnyomástól szenvedett, hetven éves korukra lecsökkent a mentális frissességük és lényegesen gyengébb teljesítményre voltak képesek a nyelvi, a matematikai és a vizuális feladványok terén, mint azok az idős emberek, akiknek édesanyjuk vérnyomása normális volt a terhesség ideje alatt.

A finn kutatók szerint elsődlegesen az ösztökélte őket a kutatások kivitelezésére, hogy az alacsony születési súly és a koraszülöttség is összeegyeztethető a csökkent mentális képességekkel, a kismamák vérnyomásproblémái pedig előidézhetik mindkét születési avagy szülési rendellenességet. A szakemberek ezért úgy gondolták, hogy a vérnyomásproblémák a későbbiekben is hatással lehetnek az utódokra, és bármennyire is meglepő, csak évtizedekkel később jelentkezhetnek a mellékhatások.

Az Amerikai Várandós Szövetség munkatársai szerint a várandós nők mintegy 8 százalékát érinti a magas vérnyomás, ami a gyermekekre már 20 éves korukban is hatással van, 70 éves korukra azonban már elképesztő különbségek alakulhatnak ki normális embertársaikhoz képest.
2 hozzászólás

Sandy

11 éve, 1 hónapja és 20 napja

Mik vannak!meglepett smiley

válasz erre

Móni

11 éve, 1 hónapja és 20 napja

Nagyon sok mindenre oda kell figyelni terhességkor, ez szinte már ijesztő!

válasz erre