19 °Cborús égbolt
2020. augusztus 15., szombat • Mária

A babák és a nagy meleg - Mire figyeljünk?

Brauny , 2014. június 14.
Beköszöntött az idei nyár, méghozzá egy hatalmas kánikulával, aminek köszönhetően nagyon sok kisgyermekes szülő elbizonytalanodhat, hiszen akárcsak a meleg, a hideg is speciális figyelmet igényel a kisbabák esetében. Hogy mire figyeljünk a leginkább csemeténk esetében? Az alábbiakban erre próbálunk meg választ adni - többnyire saját tapasztalatok alapján -, az öltöztetésre és az étkezésre koncentrálva, hogy könnyebben átvészelhessük a nagy melegeket.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 A babák és a nagy meleg - Mire figyeljünk? - 2. kép

Sok szülő elköveti azt a hibát, hogy a nagy melegben is túlöltözteti a gyermekét. Fél éves korukig a babák "szellőzőrendszere" ugyan még másként működik, mint a felnőtteké, ezáltal valóban nagyobb odafigyelést igényelnek, de az említett kor után már nem kell melegebben öltöztetnünk őket. A hangsúly inkább azon legyen, hogy a picit szellős, feltétlenül világos és kényelmes ruhákat adjunk rájuk a nyári melegben, így a világos felsők mellett kalapra, vékony pulóverre és szandálra feltétlenül szükségünk lesz, de a nadrágokat jó idő és pelenkás babák esetén például teljesen elfelejthetjük.

Mivel a lakásban is meleg van ilyenkor, fontos hogy bent ne adjunk rájuk zoknit vagy papucsot, és ha kint adunk is rá egy kis rövidnadrágot, bent már semmiképpen sem kell. Mivel a naptól sem kell óvnunk, elég csak egy kis trikó, meg egy pelenka, és a pici olyan felszabadult lesz, mint még soha. Természetesen fontos, hogy kintről befelé és bentről kifelé mindig cseréljünk ruhát, izzadtan ugyanis ne hagyjuk soha a picit, ha nagyon izzadós a baba, akkor pedig inkább öltöztessük át napjában többször. Nyilván arra ügyeljünk, hogy a kicsi sose legyen huzatban, ezen felül pedig kint is keressük az árnyékot és használjunk erős napvédőkrémet, amelyek babáknak nem olcsók ugyan, de egy tubus egy egész nyáron elég, sőt én már második éve használom ugyanazt, pedig szinte minden nap kenjük vele kétszer is, ha kint van a napon a pici.

A babák és a nagy meleg - Mire figyeljünk? - 3. kép

Mivel a kisbabák testének folyadéktartalma magasabb, mint a felnőtteké, ezért fontos, hogy nyáron sokkal több folyadékot adjunk nekik, mint amennyit gondolnánk. Ha a baba még 6 hónaposnál fiatalabb és főként anyatejet fogyaszt, akkor egy literre is növelhetjük adagját, de amennyiben gyermekünk kéri, de sokkal inkább elfogadja, tiszta babavízzel is kínálhatjuk. A nyári időszak étvágytalansággal járhat. Ilyenkor nem kell megijedni, eszik majd a pici, ha éhes lesz, de a folyadékot minden esetben próbáljuk meg erőltetni neki - melegben általában nem is kell -, és ne ijedjünk meg, ha este és reggel, amikor nincs olyan meleg, egy kicsit többet eszik, mint szokott.

Hogy mit egyen a baba a nyári melegben? Féléves kor alatt értelemszerűen anyatej és tápszer javasolt, afölött azonban főleg a nyári időszakban már adagolhatjuk számukra apránként az első gyümölcsöket, amelyekből ilyenkor nincs hiány. Ezek azért jók, mert nem csak magas a víztartalmuk, hanem rostokban is gazdagok, így ha a baba nem akar enni a meleg miatt, ezzel pótolhatjuk a tápanyagokat. A keményebb ételeket a nagyobb babák esetében ilyenkor hanyagoljuk, inkább főzelékkel kínáljuk őket, de azt is hűtsük vissza egészen langyosra, mert bizony ők sem buták, melegben nem nagyon szeretnek meleget enni, de mellé annál többet isznak majd.
 
3 hozzászólás

Hampster • Megszállott #3 • 6 éve, 8 hónapja és 12 napja

Nagyon jó cikk teli hasznos tanáccsal! Köszönjük!

Pillangó • Hiperaktív #2 • 6 éve, 8 hónapja és 12 napja

Ismét egy nagyszerű és hasznos cikket írtatok. Nagyon jó, tetszik.

Gizus • Überbrutál #1 • 6 éve, 8 hónapja és 13 napja

Jó cikk nagyon. Oda kell a kicsikre figyelni a melegben is. Szegények bőre sokkal érzékenyebb mint a mienk.