27 °Cborús égbolt
2020. augusztus 15., szombat • Mária

5 ok, amiért otthoni tanulás mellett is meg kell tartani a gyerekek napi rutinját

Brauny , 2020. május 10.
A jelenlegi helyzet rendkívül nehéz a szülők és a gyerekek számára egyaránt, hiszen a mostani vírusállapotban, az otthoni tanulás során kifejezetten komoly gondot okozhat például megtartani a gyerekek napi rutinját, hogy minden olyan mederben folydogálhasson tovább, mint annak idején, amikor még minden normális volt. Fontos azonban megjegyezni, hogy vírushelyzet ide vagy oda, a gyerekek napi rutinjának megtartása rendkívül lényeges, és az alábbiakban azt is elmondjuk, hogy miért!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Egyszer újra elindul az iskola!

Sokan hajlamosak elfeledkezni róla ebben a helyzetben, pedig nem ártana észben tartani azt, hogy egyszer bizony újra elindulhat az iskola, és bár májusban erre a kormány szerint nincs sok esély, de mit csinálunk, ha júniusban még két-három hétre visszahívják a gyerekeket? Belegondoltunk abba, hogy egyik-napról a másikra milyen nehéz lesz ismét visszatérni a régi kerékvágásba? Ha szabadjára engedjük a gyerekeket, egy hirtelen iskolaindítással bizony mi is nehezen birkózhatunk meg.

5 ok, amiért otthoni tanulás mellett is meg kell tartani a gyerekek napi rutinját - 2. kép

Fogjuk fel: ez nem szünet!

Rengeteg szülő él abban a tévhitben, hogy ami most van, az szünet. Nem, ez nem szünet. Sajnos a közvetlen ismeretségi körünkben legalább tucatnyi olyan jómódban élő szülő van alsó tagozatos gyerekkel, akit nem érdekel, hogy minden feladatot időben elküldjön a lurkó, mert a kormány kijelentette: senki sem felelősségre vonható ezzel kapcsolatban, a gyerek úgysem buktatható meg. Persze, de ha nincs napirend, ha nincs rendszeres tanulás, ehhez a gyerek hozzászokik, és kezdődjön bármikor újra az iskola, nagyon nehéz lesz visszaszoknia, a hiányosságok felhalmozásáról nem is beszélve.

A gyerek is fogja fel: ez nem szünet!

Persze a nagyobb gyerekek esetében is rendszeres problémát okoz a fentiekben említett jelenség, miszerint azt hiszik, hogy most szünet van. Pedig nem, ez egy rendkívüli helyzet, de a tudásvágy kielégítésének így is meg kell maradnia. Nyilván nem azt mondjuk, hogy tanuljon ugyanannyit, mint korábban, hogy keljen fel minden nap hajnali 6 órakor, lehet lazítani a szabályokon, de ha a gyerek semmibe veszi a tanárokat, a házi feladatokat, az általános leckét, azaz felborul a napirend, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

5 ok, amiért otthoni tanulás mellett is meg kell tartani a gyerekek napi rutinját - 3. kép

Nekünk is könnyebb dolgunk lesz!

Szülőként persze nekünk is sokkal könnyebb dolgunk lesz, ha betartatjuk gyermekünkkel az általános napirendet. Iskolaidőben ugyanis általában hasonló a gyerekek és a felnőttek napirendje, vagyis közel ugyanabban az időben kelnek és fekszenek, ami az alapvető közös dolgokat, az étkezéseket, a tisztálkodást rendszerezetté tesznek. Ha ez felborul, akkor jönnek a konfliktusok, ami természetesen senkinek sem hiányzik éppen egy ilyen időszakban.

Nekik is éppen elég megerőltető

Azt persze azért vegyük figyelembe, hogy a gyerekeknek is éppen elég megerőltető ez a helyzet, hiszen hirtelen olyan körülmények között találják magukat, amilyennel korábban még nem találkoztak. Ez mentálisan nagyon komoly problémákat okozhat a kisebbeknek és a nagyobbaknak egyaránt, tehát legyünk velük megértőek, amikor az új napirendet próbáljuk meg felállítani. Merthogy nem kell a régit követni, de legalább egy újat azért alakítsunk ki!
 
1 hozzászólás

Linda • Polihisztor #1 • 3 hónapja, 1 hete és 5 napja

Nagyon nem könnyű a gyerekeseknek. Tesóméknál komplett napi rutin van bevezetve.