13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

5 jel, amikor terhes kismamaként azonnal indulj a kórházba

2017. november 15.
26.2171
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A legtöbb kismama a terhesség első időszakában fél a nagy naptól, de az utolsó hetekben már alig várja, hogy túl legyen rajta, hiszen a nagy teher, a nehéz mozgás vagy a kellemetlen éjszakák már nagyon meg tudják nehezíteni az életet. Sokaknál egészen egyértelmű tud lenni, hogy mikor kell kismamaként azonnal elindulni a kórházba, de vannak kevésbé egyértelmű tünetek is, éppen ezért az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mi az az 5+1 határozott jel, amikor nincs sok idő halogatni a kórházba menetelt.


1. Elfolyt a magzatvíz!

Tipikus amerikai filmes klisé, de megnyugtatnánk: az esetek jelentős többségében a magzatvíz nem folyik el, hanem bent a kórházban burokrepesztés történik. Persze vannak kivételek, így ha elindult a magzatvíz, akkor ne sokat késlekedj, azonnal indulás a kórházba, sőt ha zöld a magzatvíz, haladéktalanul hívj magadhoz mentőt, hiszen lehet, hogy kisbabád nincs túl jól odabent, és azonnal ki kell bújnia.

5 jel, amikor terhes kismamaként azonnal indulj a kórházba - 2. kép

2. Megindul a vérzés!


Ritka esetben a magzatvízzel egyszerre történik meg, a legtöbb kismama azonban úgy veszi észre a szülés megkezdődését, hogy a nyákdugó eltávozik a szervezetből. Ez egy véres, kocsonyás állagú anyag, ami a legtöbb nőnél a vajúdás megkezdésének a jele, de erre sem lehet mindig adni, sok esetben ugyanis a szülés előtt napokkal is megtörténhet a leválás. Azonban nagyon fontos előjel, tehát érdemes figyelni rá.

3. Ha jönnek az erős jósló fájások!

Bár a jósló fájások enyhébb változatban már az utolsó hónapban bármikor felbukkanhatnak, az igazán erős jósló fájások azért közvetlenül a szülés előtti napokban jelentkeznek. Ha ezeket tapasztaljuk, már nagyon figyeljünk oda, és ha nem múlnak el, vagy erősödnek, inkább menjünk be a kórházba, nézzenek meg minket NST-vel, maximum vissza hazamegyünk.

5 jel, amikor terhes kismamaként azonnal indulj a kórházba - 3. kép

4. Ha megindulnak a méh összehúzódásai!


A jósló fájások után az igazi méh-összehúzódások beindulása az esetek jelentős többségében a szülést megkezdődését vetíti előre. Elég félreértelmezhetetlen fájdalommal jár, ami erősödik, és ha már tízpercenként követik egymást, ne habozzunk sokáig az indulással.

5. Ha nem mozog sokat a gyerek!

A kismamának az utolsó hetekben fontos figyelnie kisbabája mozgását, hogy minden órában megmoccan-e. Amennyiben nincs mozgás odabent, nem túl intenzív, vagy valami drasztikusan megváltozott, azonnal indulj a kórházba. Talán nincs baj, de érdemes utánajárni, mert könnyen lehet, hogy a pici nyaka köré tekeredett a köldökzsinór.
1 hozzászólás

Móni

6 éve, 11 hónapja és 1 napja

Ezek tényleg biztos jelek.

válasz erre