13 °C
szórványos felhőzet
2024. március 29., péntek
Auguszta

5 hatásos tipp a hiszti ellen

2017. március 11.
8.6441
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Habár vannak időszakok a kisgyerekek életében, amikor a hiszti gyakrabban eluralkodik rajtuk, mint kéne - ezek a hiszti-korszakok -, azonban alapesetben 5-6 éves korig teljesen normális, ha a gyereken néha előtörnek efféle rohamok. Ennek az oka sok tőről fakad, azonban most nem ezt szeretnénk feltárni előttetek, hanem inkább hasznos praktikákat akarunk adni azzal kapcsolatban, hogy mit tehetsz az ellen, hogy megakadályozd a katasztrófát, avagy a kitörést.


1. Zökkentsd ki a hisztiből!

Az egyik leghatásosabb módszer a hiszti ellen az, ha sikerül kizökkentenünk őt az aktuális helyzetből. Tereld el a figyelmét, köss vele kompromisszumot, ajánlj fel neki valami mást, kapcsold be neki a tévét, ülj le vele játszani, énekelj, mondj verset vagy bármi más, a lényeg, hogy elvond a figyelmét.

5 hatásos tipp a hiszti ellen - 2. kép


2. Szeretgesd meg!

A hiszti kapcsán azt bizonyára mindenki tudja, hogy nem szabad engedni az apróság hóbortjának, azonban ami ennél is lényegesebb, hogy a türelmünket sem szabad elveszíteni vele szemben. Ez persze gyakran nem megy, de ha mégis sikerül, akkor az egyik legjobb módja a hiszti megszakításának az, ha megszeretgetjük, megöleljük az apróságot, aki sokszor már annyira beleéli magát a hisztibe, hogy a végére el is felejti, miért kezdte, és már csak arra vágyik, hogy anya karjaiban kössön ki.

3. Ajánljunk neki kompromisszumot!

Hiszti rendszerint abból alakul ki, ha a gyermek mondd vagy tesz valamit, a szülő pedig nemleges válasszal szolgál, illetve tilt. Ilyenkor két ellentét, két érdek feszül egymásnak. Nagyon jó ebben az esetben, ha az apróságot már egészen kicsi kora óta a kompromisszumra neveljük, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy te is engedsz egy kicsit, de ő is enged egy kicsit, ezáltal egy olyan kompromisszum születik, ami mindkettőtöknek elfogadható.

5 hatásos tipp a hiszti ellen - 3. kép


4. Légy te is hisztikirálynő!

Kicsit vicces, de nagyon sokszor beválik, ha olyan helyzetben vagyunk - és mondjuk nem egy bolt kellős közepén -, ha mi is átvesszük a hisztis stílust, vagyis ha nyavalygást tapasztalunk, akkor mi is rázendítünk. A gyermeket ezzel annyira meglephetjük, hogy egyszerűen képtelen lesz mit kezdeni a helyzettel, és azonnal befejezi majd az ordítást. Csak próbáld ki, garantáltan nagy hahotázás lesz a vége!

5. Bírd ki, hogy nem érdekel!

Ha hisztiprobléma merül fel, abban az esetben a gyermekben soha nem szabad tudatosítanunk, hogy ezzel valamit elér, ezáltal azt sem, hogy nagyobb figyelmet fordítunk rá, hiszen amint észleli a pozitív változást, abban a pillanatban rázendít, és kétszeres tempóval, illetve hangerővel folytatja tovább. Bírd ki tehát, hogy nem érdekel, így ha mindent kipróbáltál már az imént elhangzottak után, közöld vele, hogy tegyen bármit is, nem lesz rád hatással, mert olyan, mintha nem is létezne. Meglásd, pár perc múlva megszeppenve megy majd oda hozzád kérdezősködni, hogy látod-e még egyáltalán?
2 hozzászólás

EszterSzabadkai

7 éve, 7 hónapja és 25 napja

Nem egyszerű egy hisztis gyerekkel, de talán ezek tényleg tudnak segíteni.

válasz erre

Linda

7 éve, 7 hónapja és 26 napja

Huu de nem bírom a hisztiző gyerekeket.

válasz erre