12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

5 dolog, amire szülés után nőgyógyászatilag oda kell figyelned

2019. május 08.
12.5551
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A szülés bár minden nő életében egy rendkívül fájdalmas dolog, egy olyan keserédes esemény, amiért érdemes kibírni a szenvedés, hiszen a jutalom egy új élet, egy kisbaba, akire sokan mindig is vágytak. A legtöbb esetben azonban hajlamosak a cikkek is csak arról beszélni, hogy milyen szuper dolog a szülés után a babák nevelgetése és gondozása, holott azért nőként átélni ezt az időszakot elég nehéz, pláne nőgyógyászatilag, hiszen akad bőven kényelmetlenség és kellemetlenség, amit általában kevés helyen hangoztatnak. Mi most megtesszük, szorítsd össze a fogad!


1. Vastag betét legyen, de vigyázz, gombát okoz!

Ha normál módon hoztuk világra gyermekünket, akkor a hüvelyből még napokkal a szülés után is váladék, vér folyik majd. Ez a férfiakat megrémisztheti, de semmivel sem lesz rosszabb, mint a menstruáció. Kellemetlenebbnek kellemetlenebb, hiszen pár napig nagyobb mennyiségben folyik majd, amihez speciális, gyakorlatilag pelenka vastagságú betétet kell venni. Ez azonban rengeteg kellemetlenséget idézhet elő, mert a műanyag fóliával borított felület könnyedén gombás fertőzést okozhat, és ha ez megtörténik, komoly problémáink fakadhatnak belőle. Cseréljük gyakran, vagy használjunk vattát.

5 dolog, amire szülés után nőgyógyászatilag oda kell figyelned - 2. kép

2. A varrás fájni fog, még utána is!

A szülés kapcsán nem hangoztatják, pedig kellene: a természetes módon szülő nők vagy repednek vagy vágják őket, nagyon-nagyon ritka, ha erre nincs szükség. Hogy ez nem látszik, az ugye azért van, mert nem látható helyen történik, de attól a heg még ott van, és bár a vágás is kellemetlen utólag, de ha egy cikkcakkos repedést okozott kisbabánk megszületése, akkor azt összevarrni sem könnyű, nemhogy utána együtt élni vele pár napig. Pedig muszáj lesz, és igen, fájni fog, nem tudsz rendesen ülni, és ez a varratok kiszedése után is megmarad majd.

3. Pár hónapig csak zuhanyozz, ha lehet!

Ha a fürdés megszállottja vagy, jobb lesz, ha a szülés után pár hónapig inkább zuhanyozol. Egyszer-kétszer persze érdemes sima ülőfürdőt venni a megtisztulás miatt, de szigorúan habfürdő nélkül. A zuhanyzás nagy előnye ilyenkor, hogy a szoptatáskor sérülő mellbimbóba nem tud kórokozós víz kerülni, ami a legtöbb esetben a mellgyulladás egyik kiváltója.

5 dolog, amire szülés után nőgyógyászatilag oda kell figyelned - 3. kép

4. Szex? Kicsit később, csak gumival!

A szoptatás alatt ugyan állítólag védve vagyunk a terhességtől, de azért érdemes gondoskodni a védekezésről. A legoptimálisabb ilyenkor az óvszer. Egyrészt ezt használhatjuk, másrészt pedig használni is kell, hiszen az első együttlétek bár hat hét után jöhetnek csak szóba, de annyira friss ilyenkor még a szülés élménye odabent, hogy lehetnek olyan hegek, melyekre nem kellene, hogy kórokozó kerüljön a hímvesszőről.

5. Sárga folyás? Nem gond!

Ha normál esetben a nőnek sárgás folyása van, azonnal nőgyógyászhoz fordul, szülés után viszont nem probléma, sőt éppen ellenkezőleg. A szülés után hetekig szivárog folyadék a hüvelyből, nagyjából három hétig pirosas, véres váladék, majd a harmadik héttől vált sárgássá, hogy aztán a hatodik hétre teljesen megszűnjön. A sárga folyás ilyenkor nem baj, legfeljebb akkor, ha kellemetlen szaga van, ilyenkor érdemes nőgyógyászhoz fordulni.
1 hozzászólás

leoni

5 éve, 3 hónapja és 20 napja

Hihetetlen min megy keresztül az ember szülés előtt alatt és után.

válasz erre