13 °C
kevés felhő
2024. április 19., péntek
Emma

5+1 tuti tipp, ha káromkodik a gyerek!

2015. október 31.
2.9141
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A szülők egyik rémálma, amikor a gondos nevelés mellett a többi gyerektől, akár az óvodában, akár a játszótéren tanulva, angyalarcú és ártatlan lurkónk száját olyan trágár kifejezés hagyja el, amitől még mi is elszégyelljük magunkat. Ez olyan kettősséget ébreszt a szülőben, amire korábban talán még soha nem volt példa, éppen emiatt sokan nem is tudják, hogy hirtelen miként kezeljék a helyzetet. Ehhez próbálunk most hasznos tanácsokat adni az alábbiakban.



5+1 tuti tipp, ha káromkodik a gyerek! - 2. kép

1. A fordított pszichológia!

Noha sokan talán képtelenek erre, érdemes figyelembe venni, hogy amennyiben valamire felhívjuk a gyermekek figyelmét, akkor az ösztönösen is jobban érdekelni kezdi őket. Így például, ha egy csúnya szó miatt leszidjuk, lényegében csak azért is mondogatja majd, így még jobban az idegeinkre mehet vele, arról nem is beszélve, hogy milyen kellemetlen, ha mások előtt is rákezd erre.

2. Soha ne nevesd ki!

Nem csak az nem jó, ha túl durván reagálunk a csúnya szó használatára, hanem az sem szerencsés, amennyiben kinevetjük miatta a gyereket, viccet csinálunk belőle. Ez ugyanis sikerélménnyé teheti a gyerekben a csúnya szó használatát, így csak azért is újra és újra elismétli majd, hogy megint megnevettessen minket.

3. Tilts határozottan!

A legtöbb szakember egyetért abban, hogy az értelmesebb, fejlettebb gyermekek esetében a kategorikus tiltás általában eredményesebb, mint az, ha nem veszünk tudomást a hallottakról. Magyarán tehát határozottan jelentsük ki a gyerek előtt, hogy ez egy csúnya szó és okos ember ezt nem használja Nyomatékosíthatjuk benne mindezt azzal, ha kiküldjük a szobából, ezzel alátámasztva, hogy nem vagyunk kíváncsiak a megnyilvánulásaira.

5+1 tuti tipp, ha káromkodik a gyerek! - 3. kép


4. Kérdezd meg tőle, hogy mit jelent!

Ha a gyermek erőszakosan használ egy-egy trágár kifejezést, kérdezzük meg tőle, hogy mit jelent. Ha olyan kifejezésről van szó, magyarázzuk el neki a jelentését, hozzuk zavarba, és jelentsük ki előtte, hogy ha valaminek nem tudja a jelentését, akkor azt ne is használja.

5. Egy vitatott módszer!

Amerikában több szakember is azt tanácsolja a szülőknek a csúnya beszéd esetén, hogy gyermekük számára adjanak minden nap néhány percet, amikor bármit megtehetnek. Káromkodhatnak, rosszalkodhatnak, kiabálhatnak, ami jól esik nekik. Állítólagosan ez hozzásegíti őket ahhoz, hogy máskor ne beszéljenek csúnyán és jók legyenek. Mi azért csak kellő körültekintéssel ajánlanánk ezt a módszert...

+1. Soha ne kelts benne bűntudatot!

Alapvetően a gyereknevelés során folyamatosan figyelembe kell venni azt - így a káromkodás kezelésekor is -, hogy a gyermekben szorongást vagy bűntudatot nem szabad kelteni semmilyen formában sem. Ez ugyanis érzelmi törést eredményez benne, ami később nem tudni, hogy hol és milyen formában nyilvánul majd meg a gyakorlatban - így például dadogás, bepisilés vagy akár körömrágás formájában. Vigyázzunk, a gyermeki lélek nagyon sérülékeny!
3 hozzászólás

debbie

9 éve, 2 hónapja és 12 napja

Kevésbé voltunk mocskos szájúak mint a mai fiatalok. Sokszor felháborító ahogy tudnak beszélni és sajnos a kisebb gyerekek is átveszik ezt.

Egyébként tényleg jók ezek a tippek. De a lényeg, hogy odafigyeljünk arra, hogy mi hogyan beszélünk otthon.

válasz erre

blondi

9 éve, 2 hónapja és 12 napja

Ez jó tipp, hogy kérdezd meg tőle mit jelent.

válasz erre

Minoni

9 éve, 2 hónapja és 12 napja

Én már nem is emlékszem, hogy szüleim mit tettek, amikor netán káromkodtam. Bár nem is nagyon káromkodtam kiskoromban sem. Szerintem leginkább a mai fiatalok ilyen trágárok.

válasz erre