7 °C
enyhe eső
2024. április 16., kedd
Csongor

5+1 tipp, hogy sikeres felnőtt legyen a gyerekedből

2018. szeptember 05.
13.5041
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Sokan egyetértenek abban, hogy a gyermekek számára biztosítani kell a nyugodt és gondtalan gyerekkort, ezáltal tinédzserkorukig felesleges azzal traktálni őket, hogy mi lesz belőlük a későbbiekben, mert bár az embernek lehetnek álmai és vágyai, de azzal a stresszel élni óvodásként vagy kisiskolásként, hogy egyszer sikeres felnőttnek kell lennünk: megterhelő. Azonban lelki terror és állandó stressz nélkül is lehetőségünk van arra, hogy gyermekünket a helyes útra tereljük, hogy irányt mutassunk neki, hiszen csak a megfelelő alapokra lehet biztos jövőt építeni. Ha te is szívesen megalapoznád gyermeked életét, engedd meg, hogy adjunk hozzá néhány hasznos tanácsot!


1. A házimunka fegyelemre nevel!

A házimunka még soha, senkinek nem ártott. Bár nyilvánvaló, hogy nem a játéktól vagy a tanulástól kell elvenni miatta az időt, de a házimunka megtanítja a gyermekeket arra, hogy az elvégzett munka mennyire fontos, hogy az valami jó célt szolgál. Persze soha ne parancsolgatósan és öncélúan vegyük rá a gyerekeket, ha nagyon nincs kedvük, ne is erőltessük, de együtt biztosan be tudjuk vonni őket, és ne feledjük a végén a jutalmazást sem, ami szintén tanító célzatú lesz.

5+1 tipp, hogy sikeres felnőtt legyen a gyerekedből - 2. kép

2. Ha kell engedjünk, ha kell követeljünk!


A gyerekek céltudatos, változatos és kedvükhöz, fejlődésükhöz, valamint személyiségükhöz illeszkedő nevelése rendkívül fontos. Ennek az alapja, hogy folyamatosan követeljünk meg gyermekünktől egy bizonyos szintet, de tanuljuk meg azt is, hogy mikor kértünk tőle túl sokat, hiszen a túl magas elvárások megfelelési kényszerhez vezetnek. Ne kérjünk tőle csak ötösöket a bizonyítványban, ha tudjuk, hogy képtelen teljesíteni, azonban legyenek azért magasan az elvárásaink.

3. A tisztelet mindenek felett!

Tanítsuk meg gyermekünket a feltétlen tiszteletre, hogy minden ember, de főleg az idősebbek megérdemlik azt, hogy udvariasak legyünk velük, hogy előre köszönjünk nekik, hogy tisztelettudóak legyünk, azonban korán tanítsuk meg nekik az amilyen az adjon Isten, olyan legyen a fogadj Isten frázist is. A tisztelettudatosság - de nem a megalázkodás - a későbbi sikeres karrier egyik alapját jelentheti, hiszen a kölcsönös tisztelet vezetőként és alkalmazottként egyaránt a siker felé vezető út része.

4. A megfelelő kommunikáció is fontos!

A kommunikáció mindennek az alapja, ezáltal a későbbi sikernek is. Ha gyermekünk félős vagy gátlásos, az gyakran fakadhat a személyiségéből, de tanítsuk, segítsük, hogy levetkőzze a problémáját, és ha túl közlékeny, azzal kapcsolatban is törjük le a szarvát, találja meg mindig az arany középutat. A kommunikáció később elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy eladja magát a munkaerőpiacon, előre lépjen és sikeressé váljon.

5+1 tipp, hogy sikeres felnőtt legyen a gyerekedből - 3. kép

5. Adjuk meg neki az érzelmi biztonságot!


A sikeres emberek többsége rendezett érzelmi háttérrel rendelkezik, amihez elengedhetetlen a megfelelő szülői fellépés, hiszen az apa és az anya, avagy a család biztosítja számukra azt a közeget, ami szükséges számukra a megfelelően harmonikus és egészséges érzelmi élet kialakításához. Enélkül elengedhetetlen a fejlődés, vagy az imént említett biztos alapok!

+1. Ne csak papíron légy a szülője!

Bár manapság sajnos a modern világ egyik lépfenéje is, hogy az ember csak papíron szülő, hiszen az iskola és a tanárok nevelik a gyermeket - mert reggeltől estig iskolában vannak, hogy mi tudjunk dolgozni -, azonban lehetőségeinkhez mérten próbáljunk meg a gyakorlatban is szülők lenni, és minél több időt tölteni apróságunkkal. Ez nagyon fontos, hogy példát állítsunk eléjük, hogy a jó útra tereljük, és ott is tartsuk őket, miközben igazi gyerekkort adunk nekik.
2 hozzászólás

Zita.Péter

6 éve, 1 hónapja és 5 napja

Sajnos sok minden befolyásolja, elég ha rossz társaságba kerül a gyerek vagy éppen érzelmileg valami nagy sokk éri, pl halál.

válasz erre

eperjam

6 éve, 1 hónapja és 6 napja

Ez azért sok mindenen múlik. Azon is hogy pl milyen a gyerek érdeklődése. De a házimunka nagyon jó ötlet, így talán nem lesz lusta és majd akar dolgozni is.

válasz erre