2019. február 20., szerda • Aladár, Álmos

5+1 tipp, hogy nyugodtabban aludjon éjjel a gyerek

Brauny , 2018. január 17.
Ha olyan gyermekkel áldott meg minket az ég, aki nemcsak végigalussza az éjszakát, hanem azt teljesen nyugtalanul is teszi, akkor el sem tudjuk képzelni, hogy milyen szerencsések vagyunk. A gyerekek többségének ugyanis 5-6 éves koráig nem, vagy csak nagyon ritkán alakul ki normál alvásritmusa, így vagy gyakran felébrednek éjjel, nem alszanak vissza, vagy olyan nyugtalanul alszanak, hogy lehetetlen mellettük pihenni. Amennyiben mi is ettől a problémától szenvedünk, érdemes lehet megfogadni az alábbi tippeket, amelyek nagy segítséget nyújthatnak a gyermekek nyugodtabb alvásában.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Lefekvés előtt már nincs pörgés!

Bár rohanó világunkban nagyon nehéz megállítani a gyerekeket - akik már az óvodában úgy pörögnek és stresszelnek, mint a felnőttek -, de mégis el kell érnünk valamivel. Lefekvés előtt legalább 2 órával például már ne engedjük őket futkározni vagy olyan dologgal játszani, ami felzaklatja őket - például okostelefon -, inkább olvassunk nekik, rajzoltassuk őket, vagy nézessünk velük nyugis meséket, melyek felkészítik őket az alvásra, így könnyebb lesz az elalvás és nyugisabb az éjszaka.

5+1 tipp, hogy nyugodtabban aludjon éjjel a gyerek - 2. kép

2. Ivás se nagyon!


A legtöbb gyermek azért ébred fel éjjel, mert pisilnie kell. Ez teljesen normális, hiszen vizeletürítési szokásaik jelentősen eltérnek a miénktől, hólyagjuk is fejletlen, éppen ezért az egyetlen jó megoldás, ha lefekvés előtt 1-2 órával már nem adunk nekik inni, előtte viszont gondosan odafigyelünk arra, hogy meglegyen a számukra elégséges folyadékfogyasztásuk.

3. Még délután jól fárasszuk ki őket!

Igyekezzünk úgy összeállítani a gyerekek programját, hogy lehetőleg már délután lefárasszuk őket. Tornázzunk velük, futkorásszunk velük, a lényeg, hogy intenzívebb testmozgást végeztessünk annak érdekében, hogy ne csak szellemileg, hanem fizikailag is elfáradjanak, ami elengedhetetlen alapja annak, hogy éjszaka nyugodtabban tudjon pihenni a szervezetünk.

4. Egy kis gyógytea szintén hatásos lehet!

A kisebb gyermekeknek is biztonságosan adhatók olyan gyógyteák, amelyek kifejezetten azt a célt szolgálják, hogy az apróságok nyugodtabban és pihentetőbben aludjanak. Ilyen többek között a citromfű tea, aminek fogyasztása délután ajánlott, hiszen enyhe vízhajtó hatása miatt este nem túl szerencsés alkalmazni. Délután azonban már előre lenyugtatja a szervezetet, és később fejti ki igazán nyugtató hatását.

5+1 tipp, hogy nyugodtabban aludjon éjjel a gyerek - 3. kép

5. Törekedjünk a rendszerességre!


A gyerekek nyugodt alvását és könnyű elalvását a rendszeresség is elősegíti. Alakítsunk ki nekik egy olyan napirendet, ahol legalább este már nincs meglepetés, ezáltal megfelelő időben van vacsora, mesenézés, fürdés és ugyanabban az időben ágyba bújás annak érdekében, hogy nagyjából minden nap ugyanakkor aludhasson el az apróság, aki így sokkal nyugodtabban is alszik majd, mintha minden este akkor kerülne az ágyba, amikor éppen kedve tartja.

+1. Vigyük őket friss levegőre!

A friss levegő csodákra képes! Olyannyira, hogy még a nagyobb gyerekeket - sőt a felnőtteket is - le tudja fárasztani, ezáltal a kicsik számára is ajánlott, hogy még hideg időben is legalább 15-20 percet sétálgassanak odakint, ami nemcsak immunrendszerükre gyakorol jó hatást, hanem a nyugodt pihenésben is segít.
 
1 hozzászólás

Edit90 • Überbrutál #1 • 1 éve, 2 hónapja és 6 napja

A friss levegő nagyon jót tesz nekik.