2019. február 21., csütörtök • Eleonóra

5+1 tipp, hogy könnyebben túléld a terhességet a kánikulában

Brauny , 2017. július 05.
A nagy kánikula rendszerint még az egészséges embereket is megviseli, nemhogy a terhes nőket, akiknek az extra tehertől, a plusz kilóktól és alapesetben a babavárással járó egyéb problémáktól nagy megpróbáltatást jelent egy elhúzódó forró időszak. Köztudott, hogy a nagy meleg, és az ilyenkor jelentkező megterhelés árthat a mamának és a babának is, ezáltal például megnövekszik a koraszülés, valamint a vetélés kockázata, éppen ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk magunkra! Ehhez adnánk most néhány hasznos tippet!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Az öltözék a legfontosabb!

Kezdjük a legfontosabbal: az öltözékkel! Ilyenkor ne érdekeljen, hogy divatos vagy-e, a lényeg, hogy kényelmes ruhákat válassz, és azokból is a lehető legkevesebbet. Bátran maradj ilyenkor mezítláb, és elegendő, ha egy trikó mellett egy laza kis szoknya vagy rövidnadrág van rajtad. Ha pedig kimozdulsz, a napszemcsi és a nagy karimájú kalap legyen az alap, hiszen ne feledd: a napsugárzástól a legmelegebb órákban védened is kell magadat!

5+1 tipp, hogy könnyebben túléld a terhességet a kánikulában - 2. kép

2. Maradj árnyékban!


Ha terhesen szeretnéd átélni a nagy nyári kánikulákat, akkor egy aranyszabályt mindenképpen jegyezz meg: bármennyire is imádod a napsütést, ilyenkor el kell kerülnöd. A napozás egyenesen tilos a terhesség alatt, de érdemes kiemelni azt is, hogy a magas ösztrogénszint miatt a napsugárzástól nagyon komoly barna elszíneződések jelenhetnek meg a bőrünkön. Ha mégis ki kell mennünk a napra, folyamatosan kenjük magunkat 50-es faktorszámú naptejjel, és védjük bőrünket lenge ruhákkal.

3. Igyál rengeteget!

A terhes nőknek alapesetben meg kell növelniük a folyadékfogyasztásukat, ami kánikula idején még fontosabb. Éppen emiatt legalább napi szinten 2-3 liter vizet még akkor is meg kell innod, ha amúgy nem csinálsz semmit, egész nap csak a hűvös szobában fekszel. A víz a saját egészségünk mellett a babának is fontos lesz, hiszen elegendő folyadék hiányában nem tud megfelelően fejlődni.

4. Ha nagyon dagad a lábad!

Rengetegen szenvednek a kismamák közül főként a nagy melegben a végtagok feldagadásától, amit a vizesedés idéz elő. A víz visszatartásának hátterében hormonális reakció áll, szóval egy normális jelenségről beszélünk, de ha elég sokat iszunk, megfelelő cipőt viselünk és gyakran pihenünk le - a lábainkat felpolcolva -, akkor a lábdagadás problémája csökkenthető. Érdemes a valóban nagyon meleg időszakokban sószegény diétát alkalmazni, valamint növelni, de legalábbis odafigyelni a magnéziumbevitelre.

5+1 tipp, hogy könnyebben túléld a terhességet a kánikulában - 3. kép

5. Zuhanyozz gyakran!


Uszodába járni és fürdeni a várandóság alatt határozottan nem ajánlott, ellenben a zuhanyzás annál inkább, de arra figyelj oda, hogy se túl meleg, se túl hideg vizet ne válassz magadnak. Hiába lehet csábító egy jó hűs zuhany, ez azonban komoly méh-összehúzódást idézhet elő, ami a terhesség minden szakaszában problémákat okozhat.

+1. Itt az ideje beszerezni egy légkondit!

Ha olyan helyen lakunk, ahol napközben már a lakásban sem lehet elviselni a hőséget - panel, tetőtér és a többi -, akkor cselekedni kell, és már nemcsak magunk miatt, hanem a baba miatt is, aki jövőre már kint és nem a pocakban fog szenvedni a hőségtől. Előzzük meg, és szerezzünk be egy kisebb légkondit, amit bár azért ne használjunk folyamatosan, és tartsuk be a hozzá kapcsolódó előírásokat, ellenben megfelelő használat esetén biztosak lehetünk benne, hogy nem okoz majd problémát, csak és kizárólag felfrissülést.
 
2 hozzászólás

Tekla • Csirke #2 • 1 éve, 9 hónapja és 7 napja

A sok folyadék elengedhetetlen egy terhesmamának ilyenkor.

Edit90 • Überbrutál #1 • 1 éve, 9 hónapja és 8 napja

Légkondi mondjuk nem a legjobb megoldás szerintem.