12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

5+1 tipp, hogy könnyebben megtanuljon bicajozni a gyerek

2017. április 19.
10.5421
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A kerékpározás tudományának elsajátítása minden gyermek életében rendkívül fontos mérföldkőnek tekinthető 4-5-6 éves korban, hiszen ilyenkor egyfajta szabadosságot kapnak a kezükbe a gyermekek, egy újabb lehetőséget arra, hogy valami felnőttes dolgot csináljanak. A bicajozás azonban nem jön egyik pillanatról a másikra, és egyetlen szülő se ringassa magát álmokba: esés és legalább kisebb sérülés nélkül egyetlen apróság sem tanul meg kétkerekezni. Persze azért van pár hasznos tippünk ahhoz, hogy gyermekünk számára könnyebben menjen mindez!


1. Kezdjünk futóbiciklivel!

A futóbicikli egy viszonylag friss találmánynak tekinthető, ami pár éve jelent meg a piacon, azonban elképesztő mértékben képes megkönnyíteni azt, hogy a gyerek megtanulja az egyensúlyozást, és egyáltalán megszokja azt, milyen érzés két keréken gurulni. A futóbicajról ugyanis kényelmesen leér a lába, egy idő után pedig megtanulja, hogy elengedje magát és két keréken guruljon, ami már tökéletes kezdő lépés lehet a tekeréshez.

5+1 tipp, hogy könnyebben megtanuljon bicajozni a gyerek - 2. kép

2. Az oldalkerék is sokat segít!

A futóbicikli után a következő lépés már az oldalkerekes bicaj legyen, ami bár az egyensúlyérzéket nem fejleszti tovább, ellenben megtanítja a gyereknek, hogy miként kell tekerni a kerékpárt, kormányozni vele és hogyan használja a fékeket. Egyszóval minden adottá válik ahhoz, hogy a pici kerékpározzon, ezáltal megvan az egyensúlyérzék, valamint a jármű használatának alapjai is.

3. Vegyünk méretének megfelelő kerékpárt!

Mielőtt azonban a gyermeket beledobnánk a mély vízbe, ezáltal két kerékre ültetnénk, van egy nagyon fontos dolog: mindig a pici méretéhez illeszkedő kerékpárt vegyünk, sőt mi több, ha lehet, akkor egy kicsit nagyobbat, amiről egy kis döntéssel már leér a lába. Ennek az oka nem más, minthogy a nagyobb kerekű biciklivel sokkal könnyebben megtanul egyensúlyozni, és önállóan menni, mint a kis kerekűvel, amelynek rendszerint a pedálja is úgy van kialakítva, hogy lehetetlenül sokat kell tekerni vele.

4. Jöhet a botozás!

Ha adott a kerékpár is, akkor jöhet a régi, jól bevett módszer: szedj szét egy seprűt, a nyelét szorítsd be az ülés alatt, a váz alsó felébe, és rögzítsd pluszban, ha muszáj. Ezzel a módszerrel kényelmesen tudod irányítani gyermekedet, amíg próbálgatja az egyensúlyát, és elengedheted pár pillanatra és pár méterre, majd gyorsan és biztonságosan el is kaphatod, ha éppen megbillenne vagy elesni készülne.

5+1 tipp, hogy könnyebben megtanuljon bicajozni a gyerek - 3. kép

5. Gyakoroljunk puha, füves talajon!

A bicajozást soha ne aszfalton, vagy valamilyen kemény talajon tanítsuk meg gyermekünk számára, az ugyanis egy olyan veszélyforrás lehet, ami súlyos sérülést idézhet elő. Bár nyilván egy sisakot érdemes ráadni, egy könyök- vagy térdvédőben azonban bármennyire is akarjuk, nem lehet megtanulni kerékpározni. Bár az esés mindig rossz és mindig fáj, de egy egyenes, füves talajon sokkal kisebb a sérülés esélye, mint aszfalton.

+1. Nincs rossz tanuló, csak rossz tanár!

Bár ezt a teóriát meg lehet cáfolni, a siker nagyban múlik azon, hogy miként állunk gyermekünkhöz a tanulási időszakban. Ha nem vagyunk türelmesek, ha lehúzzuk az önbizalmát, kiabálunk vele, akkor egy életre elvehetjük a kedvét a tekeréstől. Emlékezzünk vissza, hogy nekünk sem ment minden egyik napról a másikra, sőt mi több, ez a kis apróság nemrégiben még az első lépéseiért küzdött, szóval minden egyes egyedül lebiciklizett méterért legyünk büszkék rá.
2 hozzászólás

EszterSzabadkai

7 éve, 6 hónapja és 14 napja

Tényleg érdemes füves talajon ezt gyakorolni, úgy nem esik nagyot a gyerek.

válasz erre

bettike

7 éve, 6 hónapja és 14 napja

én már nem is emlékszem, hogy mikor tanultam meg biciklizni és hogyan

válasz erre