14 °C
közepes eső
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

5+1 tipp, hogy felkészítsd a gyereket az iskolára

2018. június 27.
15.3391
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Szeptembertől ismét több ezer magyar gyermek kezdi meg országszerte az általános iskola első osztályát, ami mind a szülőnek, mind a lurkóknak óriási változás, hiszen új környezet, új követelmények és egy teljesen új világ vár majd rájuk ezek után. Különösen nagy változás ez azoknál, akiknek az első gyermekük megy iskolába, de nem is annyira a szülőnek, mint inkább az apróságnak kell megfelelően felkészülnie a megmérettetésre. Hogy miként hangold rá őt az iskola rendjére?


1. Ülj le vele 1-1 órára!

Bár az óvodában rendre visszafogják azokat a gyerekeket, akiket nem lehet huzamosabb ideig lekötni, azonban vannak kivételes esetek, így ha te is tudod lurkódról, hogy 30 percnél tovább sehol nem bír megmaradni, akkor ezt érdemes csiszolgatni. Lehet szó mesenézésről, közös rajzolásról, beszélgetésről, vagy bármilyen kreatív alkotófolyamatról, a lényeg az, hogy próbáld minél tovább egy helyben tartani őt, és ha ez már 40-45 percig erőlködés nélkül megy, biztosan nem lesz baj.

5+1 tipp, hogy felkészítsd a gyereket az iskolára - 2. kép

2. Foglalkoztatózzatok dögivel!


Amennyiben nem a figyelemmel van a gond, sokkal inkább a mentális felkészültséget érezzük kevésnek, akkor a foglalkoztatófüzetekkel nagyon jól behozhatjuk pár hét alatt is a kicsi lemaradását. Nyilván nem kell, hogy megtanuljon írni és olvasni, de legalább a számokat ismerje, a nevének kezdőbetűje ne okozzon neki problémát, és a logikai feladványok se fogjanak ki rajta. Ennyi kezdésnek bőven elég, persze ha több a tudás, az sem baj, de azért ne vigyük túlzásba.

3. Beszélgessetek is róla!

Az iskola nagy változás a gyermek számára, éppen ezért lényeges, hogy lelkileg is felkészítsük rá az apróságot. Ezt sok-sok beszélgetéssel tehetjük meg, ha tehát kérdése van, nyugodtan válaszold meg, és te is meséld azért el neki, hogy milyen szabályok lesznek az iskolában, ne az első nap tudja meg, hogy sokat kell ülni és egy halom új gyerekkel lesz összezárva.

4. Kezdjétek együtt a szükséges dolgok beszerzését!

Nagyszerű ráhangolódás az iskolára az, ha együtt kezditek meg az ehhez szükséges dolgok beszerzését. Ne csak az iskolatáskát vagy a tolltartót engedd meg kiválasztani neki, hanem a matematikai felszereléstől kezdve a technikacsomagon át az összes szükséges dolgot. Biztosan lesz egy halom kérdése, de válaszold csak meg neki türelmesen.

5+1 tipp, hogy felkészítsd a gyereket az iskolára - 3. kép

5. Hadd legyen még utoljára gyerek!


Ne feledkezz meg arról sem, hogy a nyári szünet nem azért van, hogy a gyerek otthon idegesítsen heteken keresztül, hanem azért, hogy mentálisan ki tudja pihenni magát arra, hogy utána hónapokon át majdnem minden nap koncentrálni tudjon az iskolapadban. Egyelőre tehát ne stresszeld túl az iskolával, engedd meg neki, hogy életében talán utoljára hadd maradjon igazi gyerek, aki nem tudja, mi az a suli.

+1. A korán kelésről se feledkezz el!

Az iskolára való felkészítés egyik legnagyobb nehézsége minden kétséget kizáróan az, hogy kelni kell. A gyerekek szeretnek sokáig aludni, de hogy beérjenek az iskolába, ahhoz legkésőbb 7 órakor ki kell kelni az ágyból, ami sokaknak igencsak megerőltető lehet. Emiatt ne az iskolakezdés napján kísérletezzünk ezzel, hanem már augusztus utolsó egy-két hetében szoktassuk hozzá a változáshoz.
2 hozzászólás

EszterSzabadkai

6 éve, 2 hónapja és 27 napja

Edit90 írta:
Én nem nagyon emlékszem arra, hogy féltem volna a sulitól. Most meg már visszasírom röhögő smiley akkor meg utáltam.
Én sem emlékszem, hogy akadékos lettem volna. mosolygó smiley

válasz erre

Edit90

6 éve, 3 hónapja

Én nem nagyon emlékszem arra, hogy féltem volna a sulitól. Most meg már visszasírom röhögő smiley akkor meg utáltam.

válasz erre