7 °C
enyhe eső
2024. április 16., kedd
Csongor

5+1 tipp, hogy elviselhetőbbé tedd gyermeked számára a kórházat

2016. január 03.
6.2611
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Noha a legtöbb szülő mindent elkövet azért, hogy gyermeke ne legyen beteg, megveszi a gyümölcsöket, a vitaminokat, a meleg ruhákat, óvja-védi, de a baj ennek ellenére is csakhamar bekövetkezhet, ha például először közösségbe kerül, vagy nem feküdte ki korábban egy kisebb megfázását. A picikkel ritkán kísérleteznek az orvosok, inkább azonnal befektetik őket kórházba, ami mindegyik apróságnak óriási törést és traumát jelent. Ezt teljesen kivédeni nem lehet, de elviselhetőbbé tehetjük néhány kicsike trükkel. Ehhez próbáltunk most hasznos tanácsokat gyűjteni:



5+1 tipp, hogy elviselhetőbbé tedd gyermeked számára a kórházat - 2. kép

1. Mindig legyen vele egy szülő!

Az anyaság szerepe sajnos az utóbbi évtizedekben alaposan átértékelődött, ebből kifolyólag minden anyuka dolgozik, sőt félti a munkahelyét, és gyakran azt helyezi a gyermeke elé - szimpla muszájból. Nem szabad! Gyermekünk akkora törést szenvedhet a kórházban, hogy soha életében nem heveri ki, így rendezzük úgy a dolgokat, hogy legalább az apuka vagy az anyuka folyamatosan vele legyen. Ha másképpen nem megy, valamelyik nagyszülő vagy nagyobb testvér, de családtag legyen, hogy a kicsi soha ne érezze magát egyedül. Csak pár napról van szó, meg lehet és meg is kell oldani!

2. Kérjünk külön szobát!

Nem olcsó mulatság még egy állami kórházban sem, de amennyiben azt akarjuk, hogy gyermekünk hamar meggyógyuljon, akkor fizessük ki bátran a külön szoba árát. Itt a pici nem csak nyugodtabban aludhat - nem ébreszti fel a többi gyerek és szülő -, hanem még az anyuka vagy az apuka is ott aludhat mellette, sőt a látogatási idő is szabadabban kezelhető, ezen túl külön WC, fürdő és gyakran még tévé is jár az ilyen szobák mellé, ami segíti a kórházban töltött napok elviselhetőségét.

3. Vigyünk neki minél több dolgot otthonról!

A kórház kellemetlen illata a felnőtteket is elkeseríti, hát még a gyerekeket! Vigyünk be otthoni párnát, takarót, játékokat, plüssöket, könyveket, ha van, akkor egy laptopot, hogy meséket vagy filmeket tudjunk nézni a gyerekkel, ezzel ugyanis sokkal könnyebben telik majd az idő.

5+1 tipp, hogy elviselhetőbbé tedd gyermeked számára a kórházat - 3. kép


4. Ne zaklassuk fel!

Nyilván sok szülő magát is nyugtatja vele, de ne számoltassunk napokat, ne hívjunk be túl sok látogatót, ne beszéljünk neki otthoni dolgokról, foglalkozzunk inkább azzal, hogy a gyerek mielőbb meggyógyuljon. Ha ugyanis megígérjük neki, hogy holnap hazamehet, de az orvosok mégis bent tartják még egy éjszakát, akkor abba biztosan nagyon nehezen törődik majd bele, és a sok sírástól akár az állapota is rosszabbodhat.

5. Az otthoni ízek segítenek!

A kórházi koszt rendszerint rossz. Nagyobb a baj, hogy ilyenkor a gyerekek étvágya is rosszabb, ez a kettő pedig azt eredményezi, hogy a lurkók alig akarnak majd enni. Ezt kivédhetjük azzal, ha minden nap viszünk be egy kis házi kosztot. A gyerekosztályon a nővérek és a dolgozok rendszerint rugalmasabbak, mint máshol, így bizonyára nem csinálnak majd problémát ebből, pláne ha a házi ételeket a pici elfogadja, és így nem gyengül tovább a szervezete.

+1. Legyünk vele türelmesebbek!

Egy beteg gyermek nyűgös, és mivel nincs otthon, ezért többet sír, türelmetlen is. Nekünk azonban ilyenkor elő kell vennünk a plusz türelmünket, hiába vagyunk mi is fáradtak, kimerültek, és hiába aggódtuk már halálra magunkat, muszáj lesz megőriznünk a hidegvérünket, és türelmesen megvigasztalnunk a picit, hiszen ez is hozzájárul majd a gyógyulásához.
3 hozzászólás

Gizus

9 éve, 1 napja

Sajnos nem mindig maradhat bent az ember a gyermekénél, és ilyenkor még nehezebb a dolog, érdemes jó orvost és ápolókat választani ha tudunk. Ők sokat segíthetnek. Meg szerintem nem jó ha egyedül van a gyerek, ha a kórteremben több hasonló korosztályú gyerek van akkor jól el lehetnek.

válasz erre

monyó

9 éve, 1 napja

Nagyon rossz az ilyen, mind a gyereknek, mind a szülőnek.

válasz erre

kalifa

9 éve, 1 napja

rossz, ha valaki kórházba kerül, főleg ha az gyerek

válasz erre