5+1 tipp, hogy a gyereked könnyebben elkerülje a betegségeket

Brauny , 2017. március 15.
A gyerekek főként óvodás korukban nagyon sokszor betegek, ami elsődlegesen annak köszönhető, hogy meg kell szokniuk a közösséget, ami immunrendszerük alakulása miatt sokak száméra nem lesz egyszerű feladat, ezáltal elkerülhetetlen, hogy apróságunk néha egy kicsit kimaradjon az óvodából és az iskolából, ami nehéz a szülőnek, nehéz a gyereknek, éppen ezért az alábbiakban most olyan hasznos tippekkel szeretnénk szolgálni, melyekkel könnyebben elkerülhetik majd a legkisebbek a betegségeket.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Tömjed belé a vitamint!

Az első és legfontosabb minden kétséget kizáróan az, hogy a pici elegendő vitaminhoz jusson! Bár sokan szidják a multivitaminokat, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyermekekre ebben az időszakban jó hatást gyakorolnak, ezáltal legalább egyfélét mindenképpen válasszunk nekik, amit rendszeresen adagoljunk egy kis immunerősítés érdekében.

5+1 tipp, hogy a gyereked könnyebben elkerülje a betegségeket - 2. kép


2. Azért figyelj oda, hogy miket adsz neki!

Persze ez nem jelenti azt, hogy mindent be kell adni neki, amihez csak hozzáférünk, így például ne kövessük el azt a hibát, hogy például többféle multivitamint adunk neki, esetleg emelt dózist, netán a multivitamin mellé még külön C-vitamint, mert teljesen felesleges, hovatovább csak a szervezetét terheljük túl vele, ezen felül pedig bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból nem is túl szerencsés, ha túl sok van jelen a szervezetben.

3. A változatos étrendről ne feledkezz meg!

Persze a multivitamin önmagában nem elég, ezáltal nagyon lényeges, hogy gondoskodjunk gyermekünk számára a változatos étrendről is. Ennek megfelelően adjunk neki rendszeresen friss zöldséget és gyümölcsöt, ne feledkezzünk meg a tejtermékekről, az élelmi rostokról sem, illetve ügyeljünk arra, hogy lehetőség szerint ne kapjanak túl sok zsírt és szénhidrátot. Azért természetesen ne vonjuk meg ezeket sem tőlük, hiszen fejlődő szervezetekről beszélünk, így minden alapanyagra szükségük van a növekedéshez és az egészséges immunrendszerhez.

4. Nem kell megvárni, amíg ledönti a betegség!

Sok szülő hajlamos még náthásan és köhögve is elengedni a gyermekét óvodába és iskolába azért, mert nem lázas. Érdemes lenne azonban mindenkinek megjegyeznie, hogy nem a láz a betegség indikátora, hanem a gyermek állapota. Egy erősebb köhögés és orrfolyás napközben akár heves lázzal is párosulhat a további terhelésre, holott amennyiben a gyermek otthon maradt volna, egy-két nap alatt ki tudta volna feküdni a betegséget, így azonban legalább egy hetet otthon kell majd maradnia.

5+1 tipp, hogy a gyereked könnyebben elkerülje a betegségeket - 3. kép


5. Ne engedd vissza azonnal közösségbe!

Nyilván mindenki félti a munkáját, emiatt azon van, hogy gyermeke minél előbb visszakerüljön az óvodába és az iskolába, azonban ezzel csak a többi gyerekkel és saját csemetéjével szúr ki. Fontos, hogy egy fejlődő szervezet minden betegséget kifeküdjön, és mindenből megfelelően kigyógyuljon, ezáltal ha egy nap nem lázasodik be, az nem jelenti azt, hogy másnap már mehet iskolába. Az utolsó láztól számított 3-4 napon belül ne engedjük vissza közösségbe, hadd erősödjön az immunvédelme.

+1. Nem kell rögtön az a nyavalyás antibiotikum!

Sok szülő - illetve háziorvos is - elköveti azt a hibát, hogy ha a gyerek megfázott, és megbetegedett, akkor rögtön kapja az antibiotikumot, ami nagyon rossz irány. Az antibiotikum ugyanis bár gyorsan képes gyógyítani, meglétével azonban pont azt akadályozzuk meg, hogy a gyermek természetes védekezőképessége kifejlődjön, ezáltal legközelebb ugyanolyan könnyen megbetegszik majd. Ha tehát nem muszáj, ne adjunk neki antibiotikumot.
 
2 hozzászólás

Sandy • Messiás #2 • 1 éve, 2 hónapja és 11 napja

Én sem szeretek betegen közösségbe menni.

EszterSzabadkai • Hiperaktív #1 • 1 éve, 2 hónapja és 11 napja

Az nagyon fontos, hogy ne menjen vissza a közösségbe, mert ott simán elkaphatja megint vagy átadhatja.