5+1 tipp, ha terhesen lebetegednél

Brauny , 2017. szeptember 27.
Ha voltunk már állapotosak, akkor bizonyára az egyik legnagyobb félelmünk az lehetett, hogy ne betegedjünk meg a pocaklakó megszületéséig. Ennek az oka pedig az, hogy terhesség alatt szinte egyetlen gyógyszer vagy a megfázás tüneteit enyhítő készítmény szedése sem ajánlott, illetve javasolt. Bár vészhelyzetben nyilván lehet gyógyszert szedni, de ha nincs láz vagy más egyéb kockázati tényező, a házi orvos gyakran még megvizsgálni sem hajlandó a kismamát, hiszen úgysem tud gyógyszert felírni. Hogy akkor mégis mi a teendő, ha terhesen lebetegednénk? Csak nyugi, van azért néhány tuti tipp, naná hogy nagyanyáink tarsolyából.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Teázni, teázni, teázni!

Bár terhesen alaposan meg kell válogatnia a kismamának, hogy milyen teákat fogyaszt el, hiszen semmilyen koffeintartalmú vagy erős teát nem ihat, de gyümölcsteákat akár bögreszám. Megfázás esetén pedig különösen ajánlott a csipkebogyóból és a kamillából - esetleg még a szőlőből - készült tea, hiszen míg a csipkebogyóban elképesztően sok C-vitamin van, és méregteleníti a szervezetet, addig a kamilla nagyszerű gyulladásgátló hatással rendelkezik, a kettő együtt tehát egy kisebb természetes antibiotikumos kezelésnek felel meg.

5+1 tipp, ha terhesen lebetegednél - 2. kép

2. Ha felszökne a láz!

A láz a terhesség minden egyes szakaszában rendkívül veszélyes. Bár egy kis megfázástól a babának nem lesz baja, de a láz már más lapra tartozik! Az első trimeszterben tapasztalt magas láz például akár vetélést is előidézhet, később pedig károsíthatja a magzatot, vagy beindíthatja a szülést, ami ebben az állapotban rendkívül veszélyes a kismamára. Éppen ezért érdemes megelőzni a bajt, és végtagokra, valamint homlokra tett hideg vizes borogatással, esetleg hűtőfürdővel fellépni a láz ellen, ha pedig nincs mit tenni, azonnal irány a kórház.

3. Ha fáj a torok!

Bár egy kis náthát relatíve egyszerű elviselni még terhesen is, de a torokfájás már más tészta. Nagyobb baj azonban, hogy ilyenkor nehéz bármivel is orvosolni a bajt, de szerencsére vannak alternatívák, így például a méz, az erős mentolos cukorka, a meleg tea vagy a fenyőszirup éppen ide tartoznak. Velük bátran kezeljük magunkat!

4. Ha eldugult az orr!

Jelenleg sajnos egyetlen olyan készítmény sincs a gyógyszertárakban, ami eldugult orr esetén használható lenne egy állapotos kismamának. Még a tengervizes orrspray-ket is csak fokozottan ajánlják, így ezen a téren is fontos találni alternatívákat. Ilyen például az inhalálás vagy a hideg pára alkalmazása az egész lakásban, amelyek felszabadítják a légutakat még ilyen állapotban is.

5+1 tipp, ha terhesen lebetegednél - 3. kép

5. Sok zöldséget és gyümölcsöt!

Ha megfázunk a terhesség alatt, és korábban nem tettük volna, akkor itt az ideje alaposan megnövelni a természetes vitaminbevitelünket zöldséggel és gyümölcsökkel. A terhesvitamin és egyebek nem elegendőek ebből a célból, hiszen a zöldségekkel és a gyümölcsökkel olyan ásványi anyagok és egyebek jutnak be a szervezetünkbe, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer ismételt megerősödéséhez.

+1. Pihenj rengeteget!

Ha a betegség nem kapott el minket annyira, hogy orvoshoz, illetve kórházba kelljen mennünk, akkor nagyon fontos, hogy rengeteget pihenjünk. Bár babásan ez alap dolog sokaknak, azonban vannak igazi buzgó mócsing anyukák, akik még akkor is felporszívóznak otthon, ha már elfojt a magzatvíz. Nekik szól, hogy betegen fontos a sok pihenés, és az alvás, mert alvás közben regenerálódik a szervezetünk.
 
1 hozzászólás

Gizus • Überbrutál #1 • 1 éve, 1 hónapja és 21 napja

Nem egyszerű sajnos. Kevés olyan gyógyszer van ami segíteni tud ilyenkor.