6 °C
erős felhőzet
2024. április 25., csütörtök
Márk

5+1 tipp, ha először beteg a kisbabád

2018. november 07.
26.5871
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Minden szülő életében óriási törés, amikor először betegedik meg a kisbabája, pláne ha még csak néhány hónapos az apróság, hiszen ilyenkor elképesztően nehéz velük bánni. Nem tudnak orrot fújni, megijednek a legalapvetőbb tünetektől, nem tudják megmondani, hogy mi fáj, nem fogják fel, hogy mennyire lényeges ilyenkor az étel és az ital, a gyógyszerek bevételéről pedig inkább ne is beszéljünk. Ha szükséged van rá, íme pár tuti tipp:


1. Először is nyugi!

A legfontosabb dolog, ha a kisbabánk megbetegszik, hogy nyugodjunk meg. Bár ez az első eset, de lesz még nagyon sok ilyen a jövőben, tehát érdemes lehet hozzászokni, hiszen a kicsiknek babakorban még gyakorlatilag nincs immunrendszerük, így a kellemetlen őszi időben, vagy éppen akkor, amikor először közösségbe kerülnek, teljesen normális, hogy egymás után lebetegszenek. Az első mindig nehéz, de csak türelem!

5+1 tipp, ha először beteg a kisbabád - 2. kép

2. Itasd sok folyadékkal!

Betegség idején a folyadékpótlás a legfontosabb dolog. Illetve nemcsak a pótlás, hanem önmagában az, hogy rengeteg vizet és teát igyon a baba. Próbáljunk ezen a téren ilyenkor a kedvében járni, és adjuk ilyenkor a kedvenc teáját, vagy bármit, amit elfogad, a lényeg ugyanis ilyenkor az, hogy a lehető legtöbbet igyon.

3. Használj párásítót és orrszívót!

Mivel a picik képességei ilyenkor erősen korlátoltak, rendkívül lényeges, hogy megkönnyítsük a dolgukat. Ennek érdekében használjunk például párásítót és orrszívót, hiszen ezekkel könnyebb lesz elviselni a betegen töltött napokat. A hideg pára mellett például nehezebben dugul el a pici orra, könnyebben kifolyik az orrváladék és a köhögési inger is lényegesen csökken. Az orrszívó pedig megsegíti az orrban lerakódott váladék hatékony ürülését, ami ráadásul még a gyógyulás tekintetében is fontos. Nyugi, egyik baba se szereti, de muszáj!

4. A természet patikája is fontos lehet!

Ha nem újszülöttről van szó, hanem egy több hónapos babáról, akkor a természet patikáját is bátran nyissuk ki. Bár a kicsik túl sok dolgot még nem kaphatnak, de vannak kifejezetten megfázáshoz megálmodott bébiteák, sőt mi több, a kamilla is kitűnő alternatíva lesz, hiszen az egyik legjobb természetes gyulladáscsökkentő, amit általában szívesen elfogadnak a picik.

5+1 tipp, ha először beteg a kisbabád - 3. kép

5. Legyél vele sokkal türelmesebb!

A babák rendszerint nagyon rosszul viselik az első betegségeket, azonban ez teljesen normális ilyenkor. Ha baj van, akkor legyünk velük a lehető legtürelmesebbek, hiszen ilyenkor nyűgösebbek, rosszabbul alszanak, kedvetlenebbek. Csak a saját dolgunkat nehezítjük meg azzal, ha még mi is ráteszünk egy lapáttal és türelmetlenkedni kezdünk.

+1. Az orvos soha ne maradjon ki!

Már amennyiben muszáj persze. Ha a kicsinek hőemelkedése lett, netán lázas, egy pillanatig se halogassuk a dokit, hiszen ma már rengeteg olyan gyógyszer érhető el, ami babáknak is hatékonyan adható. Nyilván egyetlen kismama sem szívesen ad mérget a gyerekének, de sajnos néha ezek a "mérgek" kellenek ahhoz, hogy elkerüljük a nagyobb bajt.
2 hozzászólás

bettike

5 éve, 11 hónapja és 6 napja

Orvosra kell hallgatni ilyenkor.

válasz erre

leoni

5 éve, 11 hónapja és 7 napja

Biztos sok szülő elsőre bepánikol, de fontos, hogy orvoshoz elmenjünk velük.

válasz erre