2019. február 16., szombat • Julianna, Lilla

5+1 tipp, ha ekcémás a kisbabád

Brauny , 2018. június 20.
A kisbabák kapcsán sokan nem is gondolnák, de gyakran egészen ijesztő betegségeket képesek összeszedni úgy, hogy megpróbáljuk mindentől óvni őket, illetve tisztaságot tartunk a lakásban és körülöttük. Mindez azonban például gyakran semmit sem ér olyan problémák esetén, mint az ekcéma, lévén a csecsemők rendkívül könnyen elkaphatják ezt a fertőzést, amire érdemes időben reagálni, így ha nálatok is rejtélyes foltok, bőrbír és kapcsolódó szárazság jelent meg a kicsi bőrén, akkor hadd adjunk pár hasznos tippet.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Első az orvos!

Az ekcémáról tudni kell, hogy nem játék. Több fokozata létezik, így érdemes időben felismerni és időben orvoshoz fordulni vele, hiszen ilyenkor elkerülhető a hosszú hónapokig tartó küzdelem, sőt a kiújulás esélye is minimalizálható. A gyermekorvos fel tud írni olyan kenőcsöket, melyekre a kicsi bőre azonnal reagál, ezáltal pár nap alatt enyhítheti, sőt akár el is tüntetheti a bajt.

5+1 tipp, ha ekcémás a kisbabád - 2. kép

2. Fontos a megfigyelés!


Persze sok esetben a kenőcs csak enyhíti a problémát, de a kiváltó okot nem kezeli, ezáltal rendkívül lényeges, hogy a szülők megfigyeléseket tartsanak. Az ekcéma kiváltója ugyanis számtalan dolog lehet, de kisbabáknál a legtöbbször valamilyen allergia, így főként penész, tehéntej vagy háziporatka. Persze más is lehet - valamilyen főzelékben lévő zöldség vagy gyümölcs -, tehát kísérletezzünk, és írjuk fel, hogy mit és mikor evett a kisbabánk, így rájöhetünk a probléma forrására.

3. Bőrápolás? Csak, ha nagyon muszáj!

Ma már egy sor babafürdető, kenőcs és megannyi egyéb kencefice érhető el, melyeket a sok szülő boldogan meg is vesz apróságának, de nem gondolnak bele abba, hogy ez a sok szemét gyakorlatilag mind-mind vegyszer. Ezek a vegyszerek pedig bizony ekcémát idézhetnek elő, ezáltal az első szabály, hogy 1-2 éves koráig a kisbabát lehetőleg csak tiszta víz érje, és mellőzzük a felesleget, mert probléma lehet belőle.

4. Vigyázz a ruhával is!

Az ekcéma hátterében sok esetben olyan dolgok állhatnak, melyekről el sem tudnánk képzelni, hogy ilyesmiket idéznek elő. Ilyen például a túl sok ruha is, ami alatt a pici bőre beizzad, kiszárad és ideális teret enged az ekcémának, és minél többször elkövetjük ezt a hibát, annál súlyosabbá válhatnak a tünetek. Erre mindig érdemes odafigyelni!

5+1 tipp, ha ekcémás a kisbabád - 3. kép

5. Használd a természet patikáját!


Kisbabáknál jellemző, hogy túl erős kenőcsöket és gyógyszereket még nem tudnak vagy nem mernek adni az orvosok az ekcémára, így a probléma esetleg kiújulhat, vagy huzamosabb ideig fennállhat. Ha addig sem akarjuk folyamatosan szteroiddal bombázni babánkat, akkor a természet patikájából válogassunk, hiszen van egy sor olyan növényi alapú kenőcs, melyeket bátran használhatunk apróságunkon.

+1. A kiegyensúlyozott légkör is fontos!

Sok esetben az ekcéma megjelenésére nincs testi magyarázat. Ilyenkor felmerülhet, hogy a kisbabát túl sok stressz éri, ezáltal lelki eredetű problémák állnak a dolog hátterében, merthogy tévedünk, ha azt gondoljuk, a kicsik számára mindegy, milyen körülményeket biztosítunk ezen a téren. Ne legyen veszekedés, kapkodás, idegeskedés, csak lazán, csak nyugodtan végezz mindent!
 
2 hozzászólás

debbie • Pipi #2 • 8 hónapja, 2 hete és 1 napja

Nagyon csúnya tud lenni, de szerencsére ezt már tudják kezelni.

eperjam • Überbrutál #1 • 8 hónapja, 2 hete és 3 napja

Nagyon sok kisbaba átesik ezen.