0 ℃Tiszta idő
2020. június 02., kedd • Kármen, Anita

5+1 tipp a baba elaltatásához

Brauny , 2019. szeptember 11.
Egy kisbaba születése alighanem a világ legcsodálatosabb dolga minden egyes párkapcsolatban, azonban milliónyi olyan új helyzetet és problémát gördít elénk, aminek a megoldása gyakran fejtörések egész sorozatát idézi elő. Az etetés, a pelenkázás, sőt még maga az altatás folyamata is gyakran komoly fejtörést tud okozni még egy gyakorló szülő számára is, mert minden gyerek más, de szerencsére azért akadnak különféle sémák, melyeket érdemes lehet kipróbálni minden apróságnál. Íme néhány tuti tipp ehhez:
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Tanuljuk meg felismerni, hogy mikor álmos a kicsi!

Egy kisbaba esetében gyakran az a legrosszabb, ha nem ismeri fel a szülő, hogy mikor álmos az apróság. Ha ugyanis átesik a holtponton, sokkal nehezebb lesz elaltatni, és jön a nyűgösködés, a sírás, pedig vannak egyértelmű jelek, melyek egy baba esetében a fáradtságra utalnak. Az ásítás mellett ilyen a szemek dörzsölése, a bújás, a figyelmetlenség, a kedvetlenség, melyek tapasztalásakor ne várjunk tovább, azonnal tegyük le a picit.

5+1 tipp a baba elaltatásához - 2. kép

2. Teremtsük meg a körülményeket!

Mi sem tudnánk elaludni egy játékkupac tetején fekve, miközben hasunkra süt a Nap. Ez ebben a formában teljesen evidens annak ellenére is, hogy sok babának nem számít a körülmény, de a legtöbbnek azért igen. Ha felismertük a fáradtságot, adjunk neki gyorsan inni, esetleg rendezzük a pelenkát, ha nagyon muszáj, majd sötétítsünk, mehet a cumi, az alvós állat, a takaró és természetesen a nyugalom.

3. Mindig legyen tele a poci!

A baba napirendjét nem te alakítod, de szülőként te ismered, ezáltal nagyjából tudod, hogy mikor fog elaludni az apróság, így az etetést is érdemes arra időzítened. Ennek két oka van: ha tele a pocak, a baba is sokkal nyugodtabban alszik majd, ha pedig elalvás előtt eteted, jön a jól ismert kajakóma, ami alaposan lerövidíti az elalvásig vezető folyamatot.

4. Szundíts egyet te is!

Egy kisbaba mindig sokkal könnyebben elalszik, ha érzi maga mellett a szerető szívet, az édesanya melegét, mely 9 hónapon át a maximális békét és biztonságot jelentette számára és táplálta őt. Hidd el, hogy a gyermeked is sokkal nyugodtabban fog aludni, ha az alvásidőidet az ő alvásához igazítod majd, ezáltal odafekszel mellé, és egy kicsit szundítasz. Ha mást nem is, az elalvását biztosan megkönnyíted majd.

5+1 tipp a baba elaltatásához - 3. kép

5. Ha már nagyobb, te alakítsd az alvásidőt!

Tévedés azt hinni, hogy a babák ösztönösen tudják, mikor és mennyit kell aludniuk. Aki ilyen badarságot állít, annak biztosan soha nem volt gyermeke, hiszen nagyon sok apróság képes arra, hogy a két hosszabb alvást több kisebbre osztja, ezáltal négyszer alszik például 20 percet, ami kisebb korban még elmegy, de nagyobb gyerekeknél nem jó, pláne bölcsődébe vagy óvodába menet, tehát próbáljuk meg egy idő után alakítani egy kicsit az alvásidőt.

+1. Legyen rendszeresség!

Ez nemcsak a napközbeni, hanem az esti alvás esetében is kifejezetten lényeges. Elsőre talán lehetetlenségnek tűnik ilyen téren szabályozni vagy korlátozni egy babát, és az első hónapokban nem is szabad, de azért 6-8 hónapos korra - pláne nagyobb gyerek mellett - már kialakítható, hogy legalább esténként együtt aludjanak el. Ezt ügyesen lehet szabályozni különféle trükkökkel, és ilyen esetben az elalvás sem okoz majd különösebb nehézségeket.
 
2 hozzászólás

zitucska • Überbrutál #2 • 9 hónapja, 1 hete és 4 napja

Én kicsi koromban mindig kakaót ittam lefekvés előtt és az nagyon bevált.

monyó • Überbrutál #1 • 9 hónapja, 1 hete és 5 napja

Néha nem könnyű a rendszerességet betartani.