8 °C
borús égbolt
2024. április 20., szombat
Tivadar

5+1 tanács kezdő anyukáknak

2015. április 05.
2.9951
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A gyermekvállalás kérdése kapcsán sokaknak nem adatik meg, hogy előre alaposan felkészülhessenek, de gyakran azok is hajlamosak pánikba esni, akik minden szakirodalom elolvasását követően hirtelen ott fogják kezükben kisbabájukat, és nem tudják, hogy mit is kellene tenniük. Az alábbiakban ahhoz nyújtunk segítséget, hogy kezdő anyaként ne ijedjünk meg a a megpróbáltatásoktól!



5+1 tanács kezdő anyukáknak - 2. kép

1. Ne pánikolj!

A kezdő anyukák gyakran elkövetik azt a hibát, hogy minden apróság miatt pánikba esnek. Legyen szó az első bukásokról, hányásokról vagy éppen az első betegségről. A legnagyobb baj, hogy amennyiben mi megijedünk és feszültté válunk, azt bizony gyermekünk is megérzi majd, ezáltal ha kiegyensúlyozott kisbabát szeretnénk, ahhoz fontos, hogy mi is kiegyensúlyozottak legyünk, és ne essünk kétségbe a természetes dolgokon. Ha nagy a baj, azt úgyis észreveszed majd, csak hidd el, hogy felkészültél!

2. A sírás nem a fájdalom jele!

Ha sír a pici, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy valami fáj neki! Sok szülő nagy hibát követ el azzal, hogy mindent megtesz azért, hogy gyermekük abbahagyja a sírást, de ilyenkor elfelejtünk valamit. A picik csak sírással kommunikálnak az első hetekben és hónapokban, ez része a csecsemők életének, tehát sokszor nem kell kapcsolatot keresnünk a dolgok hátterében. Ha a sírás sokáig tart, értelemszerűen nem árt utánajárnunk a problémának, de sokszor a sírás természetes, sok baba így altatja magát vagy csak így panaszkodik egy kicsit, és utána megnyugszik majd magától.

3. Ne ébreszd fel!

Sokan szentírásként kezelik azokat a tanácsokat, amelyeket etetés céljából a védőnő vagy az orvos meghatározott, holott elfelejtjük, hogy minden gyerek más és más, így van aki többször kevesebbet, van aki kevesebbszer, de többet eszik, ezen felül nekik sincs egyforma napjuk. Ha tehát kimaradt egy étkezés, de gyermekünk a lehető legnyugodtabban alszik az éjszaka kellős közepén, akkor ne ébresszük fel csak azért, mert az orvos azt mondta, hogy ennyiszer és ennyit kell ennie. Majd reggel bepótolja!

5+1 tanács kezdő anyukáknak - 3. kép


4. Kezeld megfelelően a lázat!

A csecsemők esetében sokan elfelejtik, hogy az első három hónapban a 38 Celsius fok feletti láz életveszélyes lehet. Ez alól egyedül a védőoltás utáni láz jelent kivételt. A szülők hajlamosak mindezt elintézni annyival, hogy a picinek talán melege van, esetleg még lázcsillapítót is adnak neki, de ha 38 Celsius fok fölé megy egy ilyen csöppség láza, akkor minden esetben vigyük orvoshoz, a pici immunrendszere ugyanis nem elég fejlett még ahhoz, hogy egyedül megbirkózzon bármilyen betegséggel.

5. Bukás vagy hányás?

A kezdő anyukák gyakran összekeverik egymással a bukást és a hányást, ami probléma, hiszen a kettő alapvetően más. A különbséget nem erősségükben kell keresni - a bukás is jöhet vissza sugárban - hanem gyakoriságukban. Ha a gyomortartalom 30-45 percenként visszaáramlik a piciből, méghozzá etetéstől függetlenül, akkor az már nem bukás, és ezzel mindig orvoshoz kell fordulnunk.

+1. Ne hanyagold el a párodat!

Talán sokan jót mosolyognak majd ezen, de bizony ez is egy fontos tanács, hiszen miután egy nő életében megszületik az első baba, hajlamos elhanyagolni a párját, ami azért is nagy baj, mert a pici alapvetően sok új problémát hoz magával, amit az elhidegülés csak tovább fokoz. Tény, hogy a baba sok időt és energiát követel, és a régi meghittségnek évekig vége szakad, azonban babád kiegyensúlyozottságának érdekében is fontos, hogy elsimítsátok a problémákat, és odafigyeljetek egymásra, amiben természetesen a férfinak is legalább ekkora feladata lesz.
2 hozzászólás

mokus84

9 éve, 9 hónapja és 26 napja

Ez nagyon jó kis tippcsomag minden anyukának, nem csak a kezdőknek szerintem!

válasz erre

Pillangó

9 éve, 9 hónapja és 26 napja

Nagyon jó tanácsok. Jól össze lett foglalva a lényeg.

válasz erre