5+1 szokás, mely segít erősíteni a kapcsolatod a gyermekeddel

Brauny , 2019. június 30.
A gyereknevelés egyáltalán nem egyszerű műfaj. Olyannyira nem, hogy rengetegen csak akkor találkoznak nehézségeivel, amikor gyermekük elkezd növekedni, beszélni, kérdezősködni, de még inkább az önállósodás útjára lép. Sok szülőnek ilyenkor rengeteg konfliktusa lehet a gyermekével, és úgy érezheti, hogy rossz útra terelődött a kapcsolatuk, azonban valójában nincs semmi baj, de ha mégis erősítenéd a kapcsolatodat a gyermekeddel, akkor vegyetek magatokra néhány szokást, ami segíthet ilyenkor.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Játszatok minél többet!

Bár elsőre talán őrültségnek hangzik rögtön ezzel kezdeni a listát, azonban rengeteg szülő van, akinek egyszerűen nincs ideje játszani a gyermekével, legfeljebb csak hétvégente. Ilyenkor a gyermek hanyagolásra kerülhet, egyedül érezheti magát, és bár jó ötletnek tűnhet leültetni a tévé, a játékkonzol vagy az okostelefon elé, hiszen addig sincs vele gond, csakhogy közben fejlődik a jelleme? Fejlődik a kapcsolat köztünk? Ugye, hogy nem!

5+1 szokás, mely segít erősíteni a kapcsolatod a gyermekeddel - 2. kép

2. Legyen minden héten egy közös napotok!

A rohanó világban nem meglepő, ha a hétköznapokban a szülők csak kevés időt tudnak tölteni gyermekükkel, azonban ha ez így is van, hetente legalább egy napot jelöljünk ki arra, amikor csak a gyerekünkkel foglalkozunk. Ez talán nem egyszerű, pláne az egyéb elfoglaltságok mellett, de áldozzuk be minden vasárnapunkat arra, hogy közös élményeket szerezzünk a gyerekkel. Hogy akkor magunkra nem marad semmi időnk? Valóban, de akkor minek is kellett az a gyerek?

3. Minden nap legyenek szertartások!

A gyerek a suliban, te a munkában, legfeljebb késő délután és este tölthettek együtt egy kis időt. Ezt próbáljátok meg "jut is, marad is" formában kihasználni, ezáltal alakítsatok ki szertartásokat, melyek növelhetik a közös élményeket. Példának okáért vacsorázzatok mindig együtt, segíts neki az elalvásban, nézzetek együtt esti mesét és így tovább.

4. Mindig figyelj oda rá, hallgasd végig!

Semmi sem lehet olyan fontos, mint a saját gyermekünk lelki világa. Neki is vannak gondjai - a sajátos szintjén -, neki is szüksége van a figyelemre, és mivel mi vagyunk a legfőbb támaszai, minket fog megbombázni ezekkel. Ez így van jól, az viszont már kevésbé, ha nem figyelünk oda rá, amikor nekilát az élménybeszámolónak. A gyermeknek szüksége lesz arra, hogy végighallgassuk, hogy tényleg oda figyeljünk rá, hidd el meghálálja majd.

5+1 szokás, mely segít erősíteni a kapcsolatod a gyermekeddel - 3. kép

5. Ölelés, puszi, simogatás mindig legyen!

A gyerekeknek rendkívül fontos a fizikai kontaktus. A szülő puszijánál, ölelésénél és simogatásánál nagyobb elismerés számukra alig létezik, ennek hiányában komoly hiányérzet alakulhat ki bennük, tehát suli előtt, suli után, otthon véletlenszerűen bármikor, lefekvés előtt, felkeléskor mindig legyen valami kontaktus köztetek, ami nagyban hozzájárulhat a kölcsönös kapcsolat erősítéséhez.

+1. Nincs telefon!

Ha hazaérsz, és a gyerek is ott van a közeledben, felejtsd el a telefont. Várhat a munka, várhat a Facebook, várhatnak a barátok, az ismerősök, ilyenkor a gyerek, a család az első. Tiszteld meg a gyermekedet azzal, hogy legalább ilyenkor nem zavar bele kettőtök életterébe egy hívás, és érezze azt a pici, hogy bármikor és bármikor fordulhat hozzád, legalább ebben a néhány órában.
 
nincs még hozzászólás