2018. május 24., csütörtök • Eszter, Eliza

5+1 kifejezés, amit egy terhes kismamának ismernie kell

Brauny , 2017. február 04.
Egy terhes kismama a különféle vizsgálatok során olyan kifejezések tömkelegével találkozik, amelyekről korábban vagy még soha, vagy csak érintőlegesen hallott. Amennyiben te is éppen áldott állapotban vagy, netán készülsz a terhességre, összegyűjtöttünk neked 5+1 olyan kifejezést, amit feltétlenül ismerned kell kismamaként. Persze ennél lényegesen több ismeretlen szóval hoz majd össze a sors a vizsgálatok során, de ezekkel azért jó, ha tisztában vagy.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Uterus

Az uterus alighanem az egyik első ismeretlen kifejezés lesz majd azokon a papírokon, amelyeket az első vizsgálat során kapsz kézhez, illetve veszel szemügyre a terhesség megállapítását követően. Az uterus nem más, mint a méh latin neve, szóval amennyiben sok jót írnak róla, akkor biztos lehetsz benne, hogy minden rendben van veled és babáddal, illetve készen állsz testileg az anyaságra.

5+1 kifejezés, amit egy terhes kismamának ismernie kell - 2. kép

2. A lepény érettsége

A lepény érettségét általában számadatokkal jelölik az orvosi vizsgálatok során, és a méhlepény szülésre való felkészülését követik vele nyomon. A 0 általában a sima magzati felszínt jelenti kezdetben. Az 1-es szám az enyhén hullámos felszínt, amikor a mészszemcsék már közelebb vannak a magzati felszínhez. A 2-es szám aztán a közepes fokban érett lepényt jelölik, a lebenyek határain mészlerakódással, míg a 3-as szám a teljesen érett lepényre utal.

3. Méhszáj értékek

A méhszáj értékeket szintén nem hajlandó az orvostudomány egyértelműen jelölni, ezáltal különféle számokkal találkozunk majd. Ha ez a szám 1-2- vagy 3000, akkor zárt méhszájról beszélünk, 1-2- vagy 3 ujjnyira nyitott méhnyakkal. Ha 1100, 2100 vagy 3100, akkor 1-3 ujjnyira nyitott a külső méhszáj, de a középső és a belső még zárt. Amennyiben az érték 1110, 2110 vagy 3110, akkor 1-2- vagy 3 ujjnyira nyitott a méhnyak, nyitott a külső és középső, míg zárt belső méhszájjal. Ha az érték 1111, 2111 vagy 3111, akkor 1-2- vagy 3 ujjnyi a méhnyak és a méhszáj is teljesen nyitott.

4. NST

Az NST minden kétséget kizáróan az egyik legidegőrlőbb vizsgálat a terhesség során. Mozaikszó, amelynek jelentése a non-stress test. Egy olyan vizsgálatról beszélünk, amelynek részeként a magzat szívhangját és mozgását papírszalagra rögzíti egy érzékeny szerkezet. A terhesség 36. hetétől minden héten legalább egy alkalommal el kell járni NST vizsgálata, amely átlagosan 20-30 percet vesz igénybe.

5+1 kifejezés, amit egy terhes kismamának ismernie kell - 3. kép

5. Linea nigra

A linea nigra egy az orvostudomány által megmagyarázhatatlan érdekesség, egy a általában a köldöktől a szeméremdombig tartó halvány barna csík, amely a terhesség 15. hetétől minden nőnél megmutatkozik, és fokozatosan sötétedik a szülésig, majd utána eltűnik. Megfigyelték, hogy nem a pocak mérete okozza, hanem hormonális változások, de hogy mi a jelentősége, az mindmáig nem ismert.

+1. Tolófájás

A tolófájás a terhesség utolsó érzett fájdalma a kisbaba megszületése előtt. Sokak szerint az a legfájdalmasabb, mások azonban gyakran semmit sem éreznek olyankor. A legtöbben úgy írják le, mint egy erős székelési ingert, amely egyfajta megkönnyebbülést jelent a gyakran órákig elhúzódó vajúdás után, amikor már csak nyomni kell, és szerencsés esetben hamar megszületik a baba.
 
4 hozzászólás

EszterSzabadkai • Hiperaktív #4 • 1 éve, 4 hónapja és 23 napja

Ebből egyet ismertem a többi tök ismeretlen volt, de jó tudni.

Sandy • Messiás #3 • 1 éve, 4 hónapja és 25 napja

Jesszusom ezek a kifejezések...még jó hogy egy orvos elmagyarázza ezeket ha kérdezi az ember. De a cikk is nagyon hasznos volt.

moni1294 • Überbrutál #2 • 1 éve, 4 hónapja és 25 napja

Ejha. Ez a sok kifejezés. És gondolom ez csak néhány a sok közül.

Babóca • Messiás #1 • 1 éve, 4 hónapja és 25 napja

Nem semmi. Egyiket sem hallottam még. De jó tudni róluk.