13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

5+1 jele annak, hogy óvodaérett a gyermeked

2018. július 07.
14.4351
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az óvodás korszak minden gyermek életében egy nagyon fontos - és sajnos rendkívül rövid - mérföldkő -, aminek egészen határozott jelei és ismérvei vannak. Bár nyilván az óvodáknak is akadnak bizonyos felvételi követelményei, ellenben akadnak olyan egyértelmű jelek is, melyek alapján a szülők maguk dönthetik el, hogy gyermekük készen áll-e a közösségi életre vagy sem. Hogy melyek ezek? Lássuk a leginkább egyértelműeket!


1. Legyen szobatiszta!

A legtöbb óvodában alapkövetelmény, hogy ha máskor nem is, legalább napközben már szobatiszta legyen a gyerek, tehát szóljon, ha pisilnie vagy kakilnia kell. Pelenkával ugyanis nem lehet óvodába menni, és nyilván kisebb-nagyobb balesetek előfordulhatnak - hiszen ezek a szokások 5-6 éves korban véglegesednek -, azonban ha a gyerek már szól, hogy mennie kell, ha a legtöbbször el is jut a WC-re, akkor már nem lesz baj.

5+1 jele annak, hogy óvodaérett a gyermeked - 2. kép

2. Fizikailag készen áll-e az óvodára?

A gyerekek óvodaérettségének egyik fontos szempontja a fizikai érettség. A közösség például nagyon megterheli az apróságok ilyenkor még gyenge, illetve hiányos immunrendszerét, ha tehát gyermekünk korábban többször volt kórházban, erősen asztmás, vagy olyan betegségtől szenved, amit még nem tud egyedül kezelni, akkor inkább halasszunk egy évet az óvodai kezdéssel, hiszen saját lelki fejlettségére is csak jó hatást gyakorlunk ezzel.

3. Érzelmileg készen áll-e az óvodára?

Az óvoda azonban nemcsak testi, hanem lelki érettséget is kíván a gyermek részéről. Ne legyen neki például trauma, ha el kell szakadni otthonról és a szülőtől. Nyilván elsőre nem egyszerű sem az anyának és az apának, sem a gyereknek különválni az óvodában, de ha az apróság elég érett ezen a téren, akkor megbeszélhetjük vele, hogy ebéd után, majd alvás után biztosan ott leszünk érte, megbízhat bennünk, ő pedig biztonságosan elengedi magát a többiek között.

4. A megfelelő kommunikáció is nagyon fontos!

A legtöbb gyermek három éves korára már folyékonyan és érthetően beszél, éppen ezért nagyon fontos szempont az óvodai érettség során a kommunikáció. A gyereknek nemcsak magát kell megértetnie, hanem az is fontos, hogy ő értse például az óvónéni utasításait, hogy tudjon kérni, el tudja mondani a problémáját, a szükségleteit és így tovább.

5+1 jele annak, hogy óvodaérett a gyermeked - 3. kép

5. Tud-e önállóan táplálkozni?

Az önálló táplálkozás, avagy az evés és az ivás szintén rendkívül lényeges szempontja az óvodai felvételnek. Nyilvánvalóan az óvónénik a kiscsoportosoknak még segítenek, de a gyermeknek így is tudnia kell használnia önállóan a kanalat és a villát, valamint legalább a poharat.

+1. A szociális érettség kialakult már?

A szociális érettség egy olyan készség a gyermek életében, ami ahhoz kell, hogy képes legyen kapcsolatot kialakítani más gyerekekkel. Ne csak kommunikálni tudjon másokkal, hanem vágyjon is más társaságára, és veszekedés vagy vitatkozás nélkül tudjon játszani másokkal. Ennek a felmérésére a legjobb hely a játszótér, ahol a gyereken elég hamar megmutatkozik majd, hogy elengedi a szülő kezét, és egyedül kezd barátkozni, ami jó jel az érettség szempontjából.
2 hozzászólás

zitucska

6 éve, 2 hónapja és 18 napja

Ezek mondjuk nagyon fontosak. Főleg az éves és a szocializáció nagyon fontos.

válasz erre

regeena

6 éve, 2 hónapja és 19 napja

Korral ezek általában kialakulnak szóval az ember tudja. Na meg most már minden féle felmérés is van.

válasz erre