21 °Ctiszta égbolt
2020. július 08., szerda • Ellák

5+1 ijesztő dolog, ami a frászt hozhatja rád egy újszülött esetén

Brauny , 2019. november 24.
Az újdonsült kisbabás szülők dolga soha nem könnyű, hiszen töménytelen mennyiségű új feladat vár rájuk, amint megszületett a gyermekük, ezáltal rengeteg új élethelyzetben kell teljesíteniük, hovatovább olyan dolgokkal szembenézniük, melyekre korábban talán nem is gondoltak volna. Ezek között a dolgok között pedig sokszor egészen ijesztőkkel is találkozhatunk, de nem kell mindjárt azonnal kétségbe esni, szerencsére a legtöbbre azonnal van megnyugtató magyarázat.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Véres pelenka

Az egyik legijesztőbb dolog, amivel párnapos kisbabánál találkozhatunk, az a véres pelenka. A vér látványától sok szülő azonnal frászt kap, de ha kislányunk van, nem kell rögtön aggódni miatta. Esetükben ugyanis előfordul, hogy az anyai hormonok nagy hatást gyakorolnak a szervezetre, vagyis tulajdonképpen egyfajta korai ciklus alakul ki náluk. Orvoshoz csak akkor kell fordulni, ha egy hétnél tovább fennáll a probléma.

5+1 ijesztő dolog, ami a frászt hozhatja rád egy újszülött esetén - 2. kép

Véres bukás

A kisbabák többsége bukik. Ez a kifejezés esetükben azt a folyamatot jelöli, amikor túl sokat esznek, a felesleget pedig visszabüfizik. Ha anyatejes a baba, és a bukásában friss vért találunk, az kifejezetten ijesztőnek tűnhet, azonban az esetek többségében nem kell aggódni miatta. Merthogy a háttérben egy kisebesedett mellbimbó is állhat, melyet úgy tudnak szívni a babák, hogy abból több csepp vér is beszivároghat a gyomrukba. Bajuk nem lesz tőle, de figyeljünk oda rá!

Sok tüsszögés

Rengeteg újszülött hajlamos nagyon sokat tüsszögni, amitől hajlamosak megijedni a nem túl gyakorlott szülők, hiszen arra gondolnak, hogy a baba biztosan megfázott. Ha nem kapcsolódik hozzá láz, köhögés és egyéb, megfázásra utaló tünet, akkor ne essünk kétségbe, a dolog hátterében alighanem csak a pici fejletlen légzőrendszere állhat. Nekik ugyanis még nincs orrszőrük, így allergiásabbak lehetnek a porra vagy a koszra, de ne féljünk, ez még nem valódi allergia.

Kancsal szemek

A kisbabák szemtengelyének kialakulása hetekig eltarthat, ezért gyakran előfordulhat, hogy az első napokban és hetekben az újszülöttek kancsalon néznek. Nem kell aggódni, nem lesz kancsal a gyermekünk, csak meg kell tanulniuk, hogy miként használják megfelelően a szemüket, nekik ugyanis még nem evidens az, hogy egyik dologról a másikra fókuszáljanak. Aggódni akkor kell, ha az ötödik és a hatodik hónap környékén is találkozunk a problémával.

5+1 ijesztő dolog, ami a frászt hozhatja rád egy újszülött esetén - 3. kép

Kutacslüktetés

A kutacs a kisbabák feje tetején elhelyezkedő kis koponyalyuk, ami azért van ott, hogy segítse a kicsik születését. A szülőknek nagyon vigyázniuk kell rá, hiszen a bőr mögött gyakorlatilag rögtön ott van a baba agyacskája, ami egy erősebb nyomástól súlyosan károsodhat, sérülhet. Ez a terület nagyon sokszor látványosan lüktethet. Ez nem meglepő, és nem szokatlan, hiszen az agyunk is folyamatos lüktetésben van a szívdobogás miatt. A kutacs miatt legfeljebb akkor kell aggódni, ha nem akar összezárni, esetleg túl gyorsan összezár.

Sok csuklás

A kisbabák hajlamosak úgynevezett csuklási rohamot kapni, mely általában evés után jön elő. Az oka még az orvosok előtt is rejtélyes, azonban egy biztos: nem kell aggódni miatta, hiszen ez őt nem zavarja, és nem is tesz kárt benne. Akkor problémás, ha esetleg órákig eltart, nagyokat bukik mellé, és elmarad a súlygyarapodás.
 
1 hozzászólás

csillucs • Nagymester #1 • 8 hónapja, 2 napja

Na igen első babánál az ember minden apró dolog miatt aggódik pedig sokszor tényleg nem kell.