13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

5+1 hatásos fegyelmezési módszer óvodáskorú gyerekek számára

2017. január 25.
11.1621
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A gyerekek fegyelmezése nem egyszerű feladat. Ezt már egészen apró korukban megtanulhatjuk, de leginkább talán óvodás korukban érezhetjük majd először azt, hogy kicsúszik az irányítás a kezeink közül, hiszen ilyen korban hajlamosak elkanászodni az apróságok. Amennyiben te is kezdesz tanácstalan lenni, és nem vagy a fizikai erőszak híve, akkor engedd meg, hogy a figyelmedbe ajánljunk 5+1 hatásos fegyelmezési módszert.


1. Legyen meg a fegyelmező sarok!

Bizonyára mindannyian álltunk már sarokban gyerekként, azonban nagyon sok szülő ma valamiért nem alkalmazza ezt a módszert. A fegyelmező sarok azért jó megoldás, mert ilyenkor a gyereket kivehetjük az adott szituációból, és ott lehetőséget kap arra, hogy magába szálljon, gondolkozzon egy kicsikét. Egy nehezen fegyelmezhető gyerek esetében pedig pontosan ez kell ahhoz, hogy lehiggadjon és megbeszélhessétek a dolgot.

5+1 hatásos fegyelmezési módszer óvodáskorú gyerekek számára - 2. kép


2. Próbáld meg rögtön lekötni!

A terelés az óvodás gyermekeknél még egy meglepően jól működő fegyelmező módszer. Lényege, hogy még mielőtt teljesen elszabadulna a pokol, ezáltal kitörne a hiszti, vagy éppen törne a berendezés, még előtte megpróbáljuk más irányba terelni az apróság gondolatait, így lefoglalni egy játékkal, egy mesével, vagy valamivel, ami felkelti a figyelmét. Különösen hatékony módszer, ha a pici direkt azt csinálja, amit nem szabad, vagy ami téged bosszant.

3. Ismertesd a következményekkel!

Az óvodás korú gyerekek egy jelentős része még nem mindig tudja, hogy tetteiknek következményei vannak. Ezt pedig tudasd vele úton-útfélen, akármikor ha éppen rosszban sántikál. Bátran ajánlj neki választási lehetőséget, hogy ha nem viselkedik az óvodában, akkor nem játszhat ezzel vagy azzal, nem kap édességet, és még a tévét sem kapcsolhatja be. Érezze, hogy ha valami rosszat tesz, akkor annak igenis megvan a maga következménye. Ez sokszor önmagában elég komoly visszatartó és fegyelmező erő lehet.

4. Alakítsd ki benne a felelősségtudatot!

A következmények ismerete mellett nagyon jó önfegyelmező módszer, ha a gyerek tudja és ismeri a saját felelősségét. Tudja, hogy ha kárt okozott - akár direkt, akár véletlenül -, akkor azért bűnbánatot kell éreznie, hogy azt valahogyan jóvá kell tennie, mert máskülönben rosszul fogja érezni magát. Vond le a zsebpénzéből, a napi édességadagjából, vagy csak szimplán takaríttasd össze vele, ha olyat csinál, és máris tudni fogja, meddig mehet el.

5+1 hatásos fegyelmezési módszer óvodáskorú gyerekek számára - 3. kép


5. Fordított pszichológia

A fordított pszichológia egy óvodás korú gyerek fegyelmezésekor egy nagyon hatásos módszer. Ilyenkor persze kicsit másként kell alkalmazni, de a lényege, hogy találjuk meg a sumákolásban is a pozitívumot. Például, ha kiadtuk neki, hogy pakolja össze a játékait, de ő inkább elterült az ágyon, akkor dicsérjük meg, hogy milyen ügyes, hogy erőt gyűjt ehhez, vagy hogy már most lefeküdt aludni, így reggel sokkal előbb felkelhet rendet rakni.

+1. Jöhet a varázspor!

Ha egyik sem válik be a fentiek közül, akkor jöhet a varázslat. Add be neki, amikor valami rosszat csinál, hogy te most behinted varázsporral, amivel ő láthatatlanná válik, így nem látod, amikor rosszalkodik. Persze a butaságát ezután folytatja csak a legjobban, de ne felejtsd: te nem látod őt. Ha lenyugodott, varázsold vissza, és ha párszor eljátszod ezt vele, legközelebb amint előkerül a varázspor, azonnal befejezi a butaságait.
2 hozzászólás

Zita.Péter

7 éve, 9 hónapja és 14 napja

Tök jó kis tippek! El is küldöm unokatesóméknak, nekik most nagyon rossz a gyerek.

válasz erre

EszterSzabadkai

7 éve, 9 hónapja és 14 napja

Őket még könnyen lehet fegyelmezni, a nagyobbakat már nehezebb.

válasz erre