2019. február 18., hétfő • Bernadett

5+1 hasznos tipp, hogy könnyebben menjen az esti altatás

Brauny , 2018. július 14.
Az amerikai filmekben jellemzően úgy ábrázolják a gyermekek altatását, hogy a szülő beköszön az ágyban nyugodtan fekvő - ez már abszurdum - gyermekének, aki elfordul, lecsukja a szemét és alszik. A gyakorló szülők tudják, hogy ebből legfeljebb annyi az igazság, hogy a szülő és a gyerek egy szobában vannak, de az elalvásig vezető út rendkívül hosszú és rögös, méghozzá nem csak átmenetileg, hanem hosszú évekig, és minden áldott este. Persze néhány trükkel könnyíthetünk a dolgunkon, így részben saját tapasztalatainkra építve össze is állítottunk néhány hasznos tanácsot, hátha segítséget tudunk nyújtani ezekkel másoknak.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Kezdjük a rendszerességgel!

A rohanó világban majdhogynem lehetetlen, de azért próbáljuk meg azt, hogy gyermekünk életébe rendszert vezetünk. Erre nekünk is nagy szükségünk van, éppen ezért alkalmazzuk, hogy 6 órakor már mindenki bent van, közösen vacsorázunk, legkésőbb 7-re megfürdünk, majd jöhet egy kis közös program akár apával, akár anyával, akár együtt, 8-kor pedig alvás. Ennek a betartása kezdetben horrorfilm lesz, de ha kitartóak vagyunk, sikerülni fog!

5+1 hasznos tipp, hogy könnyebben menjen az esti altatás - 2. kép

2. Fárasszuk ki őket, de este ne pörögjünk!


A gyerekeknek annyi energiájuk van, hogy annak a feléért is sokan ölni tudnának. Emiatt a piciket le kell fárasztani, tehát ha egész nap tévéztettük őket, akkor ne várjuk azt, hogy este nyugodtan elalszanak, mert valahol ki kell tombolniuk magukat. Iktassunk be tehát a napi programba valami mozgást, de este viszont kerüljük a pörgést, mert soha nem lesz rendszer az életükben.

3. Próbálkozzunk zenével vagy alvós mesékkel!

A kisgyerekeket le kell fárasztani, ez tény, de erre nem este kell sort keríteni, tehát próbáljunk nyugodtabb programokat rendszeresíteni nekik. Vegyünk például egy jó gyereklemezt, vagy tegyünk fel neki néhány klasszikus rockballadát, esetleg valami komolyzenét, és mellette, vagy utána olvassunk valamilyen altatós mesét. A hatás nem maradhat el.

4. Legyen alvópajtás!

Sok gyerek azért sem szeret elaludni, mert fél attól, hogy éjjel felébred, és egyedül lesz. Ezért legyen neki egy alvóoajtása, egy kis maci, vagy bármilyen plüss, akit szorongathat elalvás előtt és éjszaka is, ha felébred egy kicsit. Hogy a gyermek milyen tárgyhoz ragaszkodik a leginkább, az rendkívül változó, sokan például egy pelenkához vagy takaróhoz, a lényeg, hogy biztonságot adjon neki.

5+1 hasznos tipp, hogy könnyebben menjen az esti altatás - 3. kép

5. Időzítsünk megfelelően!


Nagyon fontos, hogy bár tűzzünk ki körülbelüli időpontokat, de mindig a gyerek határozza meg a leginkább az alvás időpontját, vagyis ha látjuk a kicsin, hogy már aludna, de még csak hét óra, akkor ne próbáljuk meg ébren tartani, mert annak nem lesz jó vége. Gyermekünk testjeleit mi ismerjük a legjobban, tehát figyeljünk oda rá, és olyankor hagyjuk félbe a mosást, a takarítást és minden mást, a lényeg ugyanis az lesz, hogy a gyerek elaludjon.

+1. Soha ne engedjünk!

Akár nyári szünet van, akár nyaralni megyünk, akár a távoli nagyszülők vannak látogatóban, soha ne engedjük azt, hogy a gyerek napirendje felboruljon. A gyerekek ilyenkor általában jobban pörögnek, mint máskor, de amennyire tudjuk, próbáljuk őket szabályozni, mert ha egyszer borul a menetrend, utána ismét hetekig tart majd, hogy ismét felállítsuk a szabályokat és a korlátokat.
 
2 hozzászólás

monyó • Überbrutál #2 • 7 hónapja, 3 hete és 1 napja

Nem könnyű lefárasztani a gyerekeket. Szigor kell itt is.

Gizus • Überbrutál #1 • 7 hónapja, 3 hete és 1 napja

Nálunk az esti mese olvasás jött be. Imádja csak néha nehéz befejezni.