2019. február 20., szerda • Aladár, Álmos

5+1 hasznos tipp, ha megbetegedett a csecsemőd

Brauny , 2018. február 24.
A legtöbb szülő igyekszik még a széltől is óvni kisbabáját, azonban sokszor hiába a nagy tisztaság, a körültekintés vagy a gondos öltöztetés, a csecsemő mégis megfázik. Az első ilyen alkalom minden szülő életében kész rémálom - persze a többi se lesz sokkal jobb -, hiszen az aprócska elesett kis szervezet felett jobb híján alig tehetünk mást, csak virrasztunk és megpróbálunk a kedvében járni, hiszen egy pár hetes kisbaba még szinte semmiféle gyógyszert nem kaphat, ami megkönnyíthetné az életét. Persze a virrasztás azért messze nem minden, amit ilyenkor tehetünk a lázcsillapító kúp használata mellett!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Etesd többször!

A megfázott kisbabák rendszerint kevesebbet esznek, mint normál esetben, éppen ezért nagyon fontos, hogy rúgjuk fel bátran a szabályokat, tegyük cicire naponta akár 7-8 alkalommal is, vagy adjunk neki többször tápszert, mert egyrészt a kellemes meleg jót tesz a torkának, másrészt számára ez jelenti most az egyetlen gyógyszert. Az anyatejben és a tápszerben ugyanis rengeteg vitamin és tápláló ásványi anyag található, amire a kis szervezetnek most óriási szüksége van.

5+1 hasznos tipp, ha megbetegedett a csecsemőd - 2. kép

2. Adj neki sok folyadékot!

A betegség a kisbabáknál is úgy távozik a legkönnyebben a szervezetből, ha a sok folyadékkal kipisilik. Ennek megfelelően adjunk neki több vizet, mint szoktunk, sőt ha babánk elég idős hozzá, akkor főzzünk neki bébiteát vagy kamillateát, melyek rendkívül hatásosak lehetnek ilyen esetekben. Tartsuk kellemesen melegen és adjunk neki legalább félóránként. Ha a baba nem fogadja el a folyadékot, egyeztessünk a védőnővel!

3. Jöjjön az orszi-porszi!

Az orszi-porszi a kisbabák egyik rettegett ellensége, de beteg csecsemőknél életmentő a használata. Ez a porszívóra köthető kis szerkezet - létezik külön kis kompresszorral rendelkező alternatíva is, amit jobban tűrnek a gyerekek - azért fontos, mert a babák nem tudják kifújni az orrukat, de a baktériumokkal teli váladék eltüntetése rendkívül fontos, egyrészt a nyugodt éjszaka, másrészt a gyors gyógyulás és a szövődmények elkerülése érdekében. Amint halljuk, hogy a gyermek szörtyög, azonnal kapcsoljuk is be!

4. Kicsit emeld meg a baba fejét!

A babának a gerince miatt ugyebár tökéletesen vízszintes talajon kell feküdnie, azonban betegen nyugodtan megemelhetjük egy kicsit a fejecskéjét, ezzel megkönnyítve számára a légzést. Ha a baba hason alszik, bátran fektessük rá például egy szoptatós párnára, mintha hasfájós lenne.

5+1 hasznos tipp, ha megbetegedett a csecsemőd - 3. kép

5. Használj párologtatót!

A babák számára a légutak tisztán tartásában óriási segítséget jelenthet egy párologtató szerkezet, mely közönséges vízből hideg párát termel a lakásban. Ez képes megindítani a náthát, nedvesen tartani a légutakat, ezáltal könnyítve az alvást, és gátolni a kellemetlen köhögést.

+1. Hagyd pihenni!

A babák akkor nőnek és akkor gyógyulnak, ha alszanak. Készülj fel, hogy ha nagyon elkapja a betegség, akkor sokat fog aludni - ébren pedig folyamatosan nyöszörögni vagy sírni fog -, ezáltal hagyjuk aludni, ne ébresszük fel csak azért, mert ez a rendszer. Lehet, hogy éjjel nem fog aludni, de ha jobban lesz tőle, akkor egy-egy napra kibillenthetjük a megszokott körből.
 
2 hozzászólás

krisztike • Überbrutál #2 • 1 éve, 23 napja

Enni nem biztos hogy nagyon akarnak a babák betegen.

Gizus • Überbrutál #1 • 1 éve, 24 napja

Nincs is annál rosszabb mint amikor a kisbabád beteg és még nem is tudja elmondani hogy beteg. Csak sír.