11 °C
tiszta égbolt
2024. április 27., szombat
Mariann, Zita

5+1 hasznos tipp, ha asztmás a gyereked

2017. október 07.
5.8831
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Talán az egyre romló levegőminőség miatt, talán valami más okból, de világszerte egyre több asztmás kisgyerek él a Földön, ami külső szemmel jelentéktelen betegségnek tűnik, sőt mi több, a szülők is hajlamosak figyelmen kívül hagyni a problémát az első fulladásos rohamig vagy kellemetlen tünetekig. Amit azonban fontos megtanulni, hogy az asztmától nem dől össze a világ - rosszabb is lehetne -, így inkább tanuljunk meg együtt élni a problémával, és segítsük gyermekünket abban, hogy teljes életet élhessen.


1. Ha nem látta orvos, ne legyünk nyugodtak!

Ha asztmás vagy asztmagyanús a gyermekünk, az első és legfontosabb minden esetben az, hogy alaposan kivizsgáltatjuk egy szakorvossal. A fulladás, nehézlégzés és egyebek hátterében ugyanis gyakran más problémák is meghúzódhatnak, éppen emiatt járjuk végig az orvosokat, és győződjünk meg arról, hogy valóban asztma, és nem mondjuk egy rejtett szívbetegség áll a háttérben.

5+1 hasznos tipp, ha asztmás a gyereked - 2. kép

2. Mindig legyen kéznél megfelelő gyógyszer!


Ma már szerencsére rengeteg nagyszerű gyógyszer létezik az asztmás gyerekek kezelésére. Egészen apró kortól adhatók különféle rágótabletták, többféle inhalátor, valamint speciális gyógyszerek is, amelyek megkönnyítik a betegséggel való együttélést. Vannak vészhelyzet esetén alkalmazható készítmények is, amelyek mindig legyenek kéznél, ha gyermekünk hajlamos a befulladásra, hiszen ezekkel nem kell aggódnunk, ha sportol, esetleg együtt futkározik a többi aprósággal.

3. Rendszeresítsük otthon a hideg párát!

A hideg párát a legtöbb kisgyermekes családban alkalmazni kellene akkor is, ha nincs asztmás gyermek, hiszen ezzel megfázás idején, vagy a fűtési szezonban jellemző száraz levegőben jelentkező köhögési rohamok megelőzhetők, a hideg pára ugyanis megtámogatja a légutak működését, és könnyíti a légzést minden esetben. Ma már nagyon jó párásító készülékek kaphatók, amelyekkel akár sóoldatot is párologtathatunk, ami az asztmások számára különösen ajánlott.

4. A friss levegő mindennél többet ér!

Egy asztmás gyerek számára rendkívül fontos, hogy sokat legyen friss levegőn. Nem a városi szmogban, sem a szmötyis őszi időben, hanem a tiszta, falusi levegőn, a hegyekben, az erdőkben, a legnagyobb mínuszokban, amikor a legtisztább az idő. Ez számukra többet ér bármilyen gyógyszeres kezelésnél, hiszen tüdejük ilyenkor tud igazán tágulni és ellátni teljes funkcióját, ami a fejlődés szempontjából nagyon fontos.

5+1 hasznos tipp, ha asztmás a gyereked - 3. kép

5. Alkalmazzunk légzőgyakorlatokat!


Az asztma szerencsére nemcsak gyógyszerekkel orvosolható, hanem kiegészítő kezelésként légzőgyakorlatokkal is nagyon jó hatást érhetünk el egy asztmás gyermeknél. Sajátítsuk el és alkalmazzuk tiszta levegőn olyan gyakran, amilyen gyakran csak tudjuk, hiszen a cél az ilyen esetben, hogy a kicsi tüdeje minél fejlettebbé váljon és minél nagyobb terhelést kapjon úgy, hogy az ne befolyásolja negatívan a szívét.

+1. Ne essünk kétségbe, inkább ismerjük meg a betegséget!

A gyermekkori asztma az esetek 90 százalékában csak egy átmeneti állapot, ami azt jelenti, hogy az apróságok rendszerint kigyógyulnak belőle. Ki előbb, ki később. Nagyon kevesen vannak azonban, akiknél ugyanolyan fulladásos intenzitással marad fenn a betegség a későbbiekben, de ilyenkor se essünk kétségbe, inkább ismerjük meg a betegség sajátosságait, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy gyermekünk a legkevesebb hátrányát érezze a problémának.
2 hozzászólás

csillucs

7 éve, 1 hónapja és 12 napja

Nekem volt gyerekkoromban asztma és hegyre vittek szüleim ahol hamar kinőttem.

válasz erre

Enci

7 éve, 1 hónapja és 13 napja

Azért sok esetben kinövik a gyerekek.

válasz erre