2019. február 21., csütörtök • Eleonóra

5+1 hasznos tanács a hisztis gyerek neveléséhez

Brauny , 2016. március 20.
Sokak szerint nincs hisztis gyerek, csak türelmetlen szülő. Ezt azonban bizonyára olyanok találták ki, akiknek soha nem volt saját gyermekük, mert akár fáj az igazság, akár nem, saját gyermekünk néha olyannyira ki tud akasztani minket akaratosságával, hogy amiatt sokszor a falnak mennénk. Ha neked is akaratos a gyereket, vagy éppen a hisztikorszak - van ilyen egyáltalán? - kellős közepén van, akkor érdemes megfogadnod az alábbi tanácsokat az akaratos lurkók megregulázására.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 5+1 hasznos tanács a hisztis gyerek neveléséhez - 2. kép

1. Legyenek közös szabályok!

A hiszti középpontjában a legtöbb esetben a szülő és a gyerek véleményének különbözősége áll. Ezt azonban könnyedén kiküszöbölhetjük azzal, ha közös szabályokat állítunk fel, és mi is engedünk valamiben. Példának okáért: van csoki, ha tiszta a szoba. Vagy be lehet kapcsolni a számítógépet, ha kész a házi feladat. Az ilyesmivel nyerünk és veszítünk is ugyan, ellenben képesek leszünk majd békében élni egymással a dackorszak végéig.

2. Néha add a kezébe az irányítást!

Az akaratos gyerek számára fontos, hogy néha nyeregben érezze magát. Mi sem egyszerűbb, teremtsd meg neki ezt az érzést! Adj neki önálló feladatokat, ha van testvér, akkor engedd, hogy az akaratosabb - vagy mindig a másik - állítson fel szabályokat aznap, és ami a legfontosabb, bizonyos határokon belül te is csatlakozz a játékhoz. Ha egy kicsit főnökösködni tud, utána már tudunk hivatkozni arra, hogy mára lejárt az ő ideje.

3. Mindig legyen alternatívád!

Habár van az úgy, hogy elfogynak az érvek, a választási lehetőségekből soha ne legyen hiány. Nyilván ez már nevelés és szoktatás kérdése is, de legyen mindig két rossz közül egy kevésbé rosszabb, ami megfelelő kompromisszum és alternatíva lehet számára. Például: rendrakás vagy kutyasétáltatás? Házi feladat vagy házi munka? Mindkettőt meg kell csinálni, de választhat, hogy melyiket, így nem duzzoghat majd.

5+1 hasznos tanács a hisztis gyerek neveléséhez - 3. kép


4. Soha ne hozd szégyenbe!

Az akaratos gyerekkel a legrosszabb dolog, amit tehetünk, ha megszégyenítjük. Soha ne hordjuk le mások előtt, soha ne kergessük bele egy olyan hisztirohamba, ami miatt mások esetleg kinevetnék, inkább próbáljunk meg bölcsek maradni, és ész érvekkel elmagyarázni mindent. Például: nem veszed fel a sapkádat? Rendben, te leszel beteg, te kerülsz kórházba, téged fognak kinevetni mások.

5. Neki is van véleménye!

A hisztik többsége néhány esetben - főként kamaszkorban - azért történik, mert gyermekünknek eltérő a véleménye, amiről sok szülő nem hajlandó tudomást sem venni. Ha meghallgatjuk az ő véleményét is, lehet hogy belátjuk majd, hogy nem is beszél butaságokat, esetleg olyan érveléssel áll elő, amiből kisebb kompromisszummal megfelelő és elfogadható dolog születik mindkettőtök számára.

+1. Legyen meg a kölcsönös tisztelet!

Egy gyereknek tisztelnie kell a szüleit, ellenben ennek fordítva is igaznak kell lennie, vagyis egy szülőnek is tisztelnie kell gyermekét. Ha megtanulod emberszámba venni, ha figyelsz és adsz a véleményére, ha egyenrangú félként kezeled, fontosnak érzi majd magát, és nem érzi majd a meg nem értést, és nem lesz oka arra, hogy szembeszálljon veled, mert tudja, hogy tiszteled őt annyira, hogy meghallgatod a véleményét, és nem utasítod el rögtön.
 
4 hozzászólás

bonita • Messiás #4 • 3 éve, 2 hónapja és 3 napja

A gyerek még nem nagyon tudja mi a tisztelet.

Linda • Polihisztor #3 • 3 éve, 2 hónapja és 3 napja

rDAVE írta:
Múltkor láttam egy videót. Kínai nő csak biztatta a gyerekét, hogy sírja csak ki magát, attól jobb lesz. Rövid időn belül abba is hagyta, a nő csak annyit kérdezett: Jobb már? és jött a válasz, hogy jobb.
Ez is egy jó megoldás kivéve ha valahol vagy. Akkor nem olyan egyszerű az ilyen.

rDAVE • Megszállott #2 • 3 éve, 2 hónapja és 3 napja

Múltkor láttam egy videót. Kínai nő csak biztatta a gyerekét, hogy sírja csak ki magát, attól jobb lesz. Rövid időn belül abba is hagyta, a nő csak annyit kérdezett: Jobb már? és jött a válasz, hogy jobb.

moni1294 • Überbrutál #1 • 3 éve, 2 hónapja és 4 napja

Nehéz a hisztis gyerekekkel és sok szülő nem is tudja kezelni. De ez egy jó cikk, hasznos tanácsokkal.