1. Tejpép
Nem csoda, hogy a cukorbetegség népbetegséggé válik a világon, hiszen az instant tejpépekkel már gyerekkorban rászoktatjuk a kicsiket a cukorfogyasztásra, melyek rendszerint dugig vannak mesterséges adalékanyagokkal és cukorral. Persze, elkészítése kényelmesebb, de az otthoni zabpehely és búzadara segítségével elkészített tejpéppel nem tudják felvenni a versenyt.
Elhihetjük a csomagolásokra írt reklámszövegeket, és némelyikben talán tényleg nincs színező- vagy tartósítóanyag, de az üveges gyümölcs legfeljebb csak akkor ajánlott a gyerekeknek, ha éppen nincs friss gyümölcs a közelben. Miért? Mert bár sok rostot tartalmaznak, vitamintartalmuk azonban egyenlő a nullával, így sokkal jobban járunk, ha a picinek frissen reszelt almát, körtét vagy éppen narancsot adunk, ha már megeheti.
3. Rostos
A boltokban kapható rostos gyümölcsitalok jelentős része méreg. Gyakorlatilag vízből, cukorból és édesítőszerből állnak. Van bennük ugyan vitamin, és valamennyi rost is, de mellette ugyanannyi, ha nem több cukrot tartalmaznak, mint a kóla, vagyis hiába itatják sokan ezzel a gyereküket, ne ringassa magát senki abba a tévhitbe, hogy a rostos gyümölcsitalok egészségesebbek, mint bármelyik szénsavas üdítő.
4. Virsli
A virsli egy gyorsan elkészíthető étel, és minden gyermek szereti. Tudjuk azonban, hogy mi van ezekben a készítményekben? Fogalmunk sincs, pedig nem sok jó dolog. A rengeteg mesterséges adalékanyag mellett általában sok szója - ami a fejlődő szervezetnek egyenesen káros -, ízfokozók, állagjavítók, és mutatóba valamennyi hús is. Néha-néha persze adható a gyereknek, de mindennapos fogyasztásra tökéletesen alkalmatlan.
Fénykorukat élik a különféle tejszeletek, melyeket sok gyermek zsákszám eszi, hiszen igazi finomságok, ami nem meglepő, mert valódi édességek, méghozzá töménytelen mennyiségű cukorral. Rengeteg szülő azt hiszi, hogy valóban tej van benne, és a tej egészséges - ez ebben a formában már nem igaz egyébként -, vagyis néha-néha vehetünk egyet-egyet a gyereknek, de minden nap ne tömjük vele, ha nem muszáj.
+1. Gyümölcsjoghurt
Az évszázad átverésének címét alighanem a gyümölcsjoghurtok nyerik el a táplálkozástudományban. Hogy mi a baj velük, ha egyszer a gyümölcs és a joghurt is egészségesek? Csak az, hogy dugig vannak édesítőszerrel, tonnányi cukorral, rengeteg bennük a zsír, a gyümölcsöt pedig a legtöbb még csak hallomásból sem ismeri. Alternatíva? Van: natúr joghurt + friss vagy szárított gyümölcs, felesleges E-betűs elemek nélkül!