13 °C
kevés felhő
2024. április 19., péntek
Emma

5+1 érdekesség, amit biztosan nem tudtál az újszülöttekről

2020. augusztus 02.
9.4331
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az újszülöttek csodálatos teremtmények. Aprócska emberek, de valójában mégis sokkal többek annál, egészen mások, rengeteg dologban különböznek későbbi önmaguktól. Hogy mégis milyen különleges és érdekes dolgok jellemzőek ezekre az apróságokra? Az alábbiakban összegyűjtöttük a leginkább megdöbbentő tényeket, amiket eddig még biztosan nem tudtál ezekről az apróságokról. Lássuk őket:


1. Még több csontjuk van, mint később

Az emberi testben összesen 206 csont található normál esetben, de az újszülöttek esetében ez egyáltalán nem igaz állítás, mert esetében rengeteg kis porc is ott van még, melyekből később csont lesz, de elég csak például a koponyájukra gondolni, mely a születéskor három darabból áll össze, majd később ezek összeforrásából lesz egy nagy koponya. Annak ellenére, hogy az újszülötteknek nincs térdkalácsuk, összességében 300 csont van a szervezetükben, tehát sokkal több, mint később!

5+1 érdekesség, amit biztosan nem tudtál az újszülöttekről - 2. kép

2. Hatalmas fejszerkezet

A kisbabáknak a testükhöz képest óriási a fejük, amit egy nagyon egyszerű teszttel tudunk érzékeltetni. Ha kinyújtjuk a kezünket a fejünk fölé, akkor a koponyánk legfelső része nagyjából a könyökvonalban lesz. Amennyiben ugyanezt egy kisbaba esetében vesszük szemügyre, akkor azt tapasztaljuk, hogy a koponya legfelső része nagyjából a csuklóvonallal esik egybe. Csak ekkora a különbség!

3. Kimaradó légzés

A kisbabák légzése még nem fejlett ki rendesen. Ennek megfelelően nagyon gyorsan lélegeznek és nagyon sokat, ezáltal percenként akár 60-szor is képesek levegőt venni, miközben a felnőttek esetében ez a szám normál esetben alig 20. Érdekesség azonban, hogy a szapora légzés ellenére a csecsemők esetében gyakran találkozhatunk az úgynevezett kimaradó légzés jelenségével, amikor akár 5-10 másodpercig képesek nem lélegezni. Aggodalomra semmi ok, náluk ez normális.

4. Nem is tudnak sírni

Legalábbis nem abban a formában, ahogyan később. Nyilván tudnak ordítani és bömbölni is, azonban ha megfigyeljük őket, közben egyáltalán nem könnyeznek, ami nem véletlen, hiszen a kisbabák esetében a könnycsatorna még teljesen fejletlen. Ez normál esetben csak két hónapos korukra fejlődik ki, de akadnak gyerekek, akiknél csak sokkal később.

5+1 érdekesség, amit biztosan nem tudtál az újszülöttekről - 3. kép

5. Váladékozó mellbimbó

A magyar néphiedelemben boszorkánytejnek nevezik azt a jelenséget, amikor a kisbabák mellbimbói megduzzadnak, és tejszerű váladékot termelnek. Ez teljesen normális, az ok pedig nem más, minthogy a szüléskor a placentán keresztül hormonok kerültek a kisbaba szervezetébe, és amíg azok ki nem ürülnek, addig előfordulhat ilyen jelenség. Aggódni nem kell, ez is magától eltűnik majd.

+1. Foltos fenék

Itthon mongolfoltnak nevezik azt a jelenséget, ami a kisbabák fenekén, pontosabban a keresztcsont körül jelenik meg a születés után. Ez egy kékes-lilás elváltozás, úgy néz ki, mintha az apróság csúnyán megütötte volna magát. Ez jellemzően egy teljesen ártalmatlan elváltozás, egy úgynevezett melanocitózus, ami legkésőbb óvodáskorban teljesen felszívódik és nyomtalanul eltűnik.
1 hozzászólás

krisztike

4 éve, 11 napja

Azt tudtam, hogy nem sírnak, nincs még könnycsatorna.

válasz erre