12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

4+1 tipp, hogy túléld a dackorszakot

2015. március 07.
3.0451
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Minden kisgyermek életében eljön majd az időszak, amit csak úgy hívunk, hogy dackorszak. Ebben az időszakban a picik már pontosan tudják, hogy miként szerezhetnek meg maguknak valamit - hisztivel -, és mit jelent a nem, valamint a szülőnek való feleselés. Ez gyakran egy nagyon nehéz időszak a gyereknek és a szülőnek egyaránt, de nagyon fontos, hogy az egészet jól kezeljük, máskülönben könnyen lelki sérüléseket is okozhatunk a gyermeknek. Az alábbi tippekkel szeretnénk segíteni azoknak a szülőknek, akik már a hajukat is befonták az állandó dacolás miatt.



4+1 tipp, hogy túléld a dackorszakot - 2. kép

1. A legfontosabb: nem kell kétségbe esni!

A dacoló kisgyermek, a folyamatos falak és az állandó hisztik alaposan tönkreteszik a szülők nyugalmát, ez tény. Éppen emiatt ami nagyon fontos, hogy próbálj meg valahogy higgadt maradni és egyszerűen nem törődni a gyermek aktuális kitöréseivel még akkor sem, ha azt éppen egy egész kis nézősereg követi nyomon valamelyik boltban. Ilyenkor fontosak a stressz-csökkentő technikák, valamint az, hogy legyen időnk regenerálni türelmünket - sokat segíthet az apa és a nagyszülők -, de a lényeg, hogy soha ne essünk kétségbe, ne reagáljunk idegesen, ha türelmesek vagyunk, hamarosan befejezi.

2. Tudod, hogy miért csinálja?

A legtöbb szülő azért nem tudja kezelni ezt a problémát, mert egyszerűen nem tudja, hogy gyermeke miért őrjöng. A pici ezzel nem minket akar ostorozni, nem nekünk akar rosszat, mindössze még nem tudja, hogy miként kontrollálja érzelmeit, éppen ezért higgadt állapotában erre kell megtanítanunk, hogy mielőbb átlendüljünk ezen a korszakon. A hisztiroham ugyanis a gyereknek sem jó érzés, egyszerűen csak ki akarja fejezni az érzéseit, de nem tudja, hogy meddig szabad elmenni ezen a téren.

3. Néha rá kell hagyni!

A legjobb taktika egy hisztiző és dacoló gyermekkel szemben az, ha néha ráhagyjuk. Ha már szinte fuldokol a hisztitől, nem szabad kommunikálni sem vele, mert talán még jobban felhúzzuk, ha pedig állandóan ellenkezik, és mi rá akarjuk erőltetni akaratunkat, annak ordítás lesz a vége. Néha tehát hagyjuk, hogy győzzön - indokoltabb esetekben csak -, mert a gyermeki dacnál erősebb a kíváncsiság, így ha anya vagy apa elkezd például főzni, mosni barkácsolni,vagy valami más érdekes dolgot, úgyis befejezi a makacskodást, és inkább engedelmeskedik.

4+1 tipp, hogy túléld a dackorszakot - 3. kép


4. Ami minden esetben tilos!

A dackorszak a szülők egyik legnagyobb kihívása, ami akár évekig is eltarthat, ha nem megfelelően kezelik. Ami biztos, hogy erőszakkal és hangos szóval soha nem megyünk semmire. Nyilván vannak helyzetek, amikor párszor csak az ordítás segít, de a testi fenyítés tilos, a verés ugyanis csak a mi dühünk levezetése, ami soha nem célravezető. Próbáljunk inkább fordított pszichológiával hatni rá, ha tehát ő hangosan ordít, mi halkan beszéljünk hozzá, és ha az sem segít, ugorjunk vissza a hármas pontra, és hagyjuk rá, vagy tereljük el a figyelmét egy mesével, esetleg egy darab papírral és zsírkrétával.

+1. Türelem, hamarosan vége!

Hogy egy jó hírünk is legyen: a dackorszak szerencsére múlandó, és bár vannak olyan időszakok, amikor úgy érezheted, hogy egyszerűen már beleőrülsz a kezelhetetlenségbe, jusson eszedbe, hogy minden szülő átesik ezen. A lényeg, hogy próbáljuk meg úgy átvészelni ezt az időszakot, hogy ne vegyük túl komolyan, így ne okozzunk nagy lelki kárt se magunkban, sem a gyerekben. Talán ez a legfontosabb, amit a dackorszakban első szabályként érdemes figyelembe venni.
2 hozzászólás

zitucska

9 éve, 10 hónapja és 4 napja

Én nagyon hisztis és dacos gyerek voltam. röhögő smiley de mára már egész normális lettem.

válasz erre

mokus84

9 éve, 10 hónapja és 4 napja

Nem egyszerű ez a korszak. De ezek nagyon jó tippek.

válasz erre