13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

4+1 tipp, hogy könnyedén megnyugtasd síró kisbabádat

2015. május 17.
2.8821
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A kezdő anyukák hajlamosak megijedni attól, ha sír a babájuk, hiszen a sírást az emberek negatív dologként tartják számon, azonban az egészen pici gyermekeknél ez nem mindig jelent kötelezően rosszat. A kisbabák ugyanis többnyire sírással kommunikálnak, ezzel jeleznek mindent, amit csak tudatni szeretnének velünk. Ha te is ebben a cipőben jársz, esetleg éppen az anyaságra készülsz, érdemes megfogadnod és alkalmaznod az alábbi, tapasztalatból fakadó tanácsokat, hogy könnyebben megnyugtasd kisbabádat!



4+1 tipp, hogy könnyedén megnyugtasd síró kisbabádat - 2. kép

1. Az ölelés hatalma


Nyilvánvalóan senkinek sem kell mondani azt, hogy amennyiben sír a gyermeke, akkor néha bizony fel kell venni, mert a kisgyermek az első napokban és hetekben csak akkor nyugszik meg, ha hallja és érzi édesanyja szívverését. Ez azonban túl sok ruha esetében nem mindig hatásos, így amennyiben nem tudjuk megnyugtatni a picit, vetkőzzünk le annyira, hogy legalább a kicsi arca hozzáérjen bőrünkhöz, érezze az illatát, a tapintását, ez ugyanis egy újszülöttnek a maximális biztonságot jelenti majd.

2. Beszélj és énekelj

A kismamák még a pocakban gyakran beszélnek és énekelnek gyermeküknek, esetleg zenét hallgatnak velük. Ezeket a picik memorizálják, és a nyugalommal párosítják, hiszen az anyaméhben ideális környezet veszi őket körbe. Ha a pici nem akar megnyugodni, mindenképpen beszéljünk hozzá kedvesen, énekeljük el, vagy hallgassuk meg halkan azokat a dalokat, amelyeket még a pocakban is fülelt, és biztos, hogy megnyugszik tőle.

3. Szoptass

Noha a baba lehet, hogy nem éhes, lehet, hogy nem is fog enni, de ha már vigasztalhatatlanul sír, nem kizárt, hogy csak a cicik közelsége, vagy csak az, ha néhányat szopizik belőle, olyan nyugalommal tölti majd el, amire régóta vártál. Ilyenkor ugyanis a szoptatás során keletkező reflexek, a test melege, a bőr érintése és az anya közelsége, illata garantáltan pozitívan hat a pici hangulatára.

4+1 tipp, hogy könnyedén megnyugtasd síró kisbabádat - 3. kép


4. Aludj mellette

Ha a picinek átmenetileg nyugtalan éjszakái vannak, sokszor sír, nehéz megnyugtatni vagy letenni, akkor a legjobb, amit csak tehetünk, ha közel alszunk hozzá. Ha merészebbek vagyunk, ágyba is fektethetjük, de ajánlatos inkább a babaágy mellé tenni egy kényelmes fotelt és ott éjszakázni - még mindig kellemesebb, mint egész éjjel futkorászni -, így a gyerek mégis a saját helyén marad, azt szokja meg, de mi is ott leszünk mellette, ha nyugtalankodna.

+1. Stressz kizárva

Sok kismama elköveti azt a hibát, hogy túlreagálja a kisbaba érzelmi reakcióit, az állandó sírást és problémázást, egyszóval stresszbe kergeti önmagát. Ezzel a legnagyobb probléma az, hogy ha te stresszelsz, akkor azt gyermeked is meg fogja érezni. Ha te nem tudsz nyugalmat közvetíteni, illetve árasztani felé, akkor a pici vajon kitől várhatja majd a megnyugvást?
2 hozzászólás

Gizus

9 éve, 7 hónapja és 17 napja

Ezek mind jók, de van hogy hagyni kell egy kicsit egyedül. Szoknia kell az ilyet is.

válasz erre

becky

9 éve, 7 hónapja és 18 napja

Az ölelésnek hatalmas ereje tud lenni, nem csak gyerekeknél.

válasz erre